През последните няколко търговски сесии долара успя да реализира повишение,

...
През последните няколко търговски сесии долара успя да реализира повишение,
Коментари Харесай

Пазарите насочват поглед към срещата на Фед

През последните няколко търговски сесии $ съумя да осъществя покачване, откакто вложителите оценяваха по-високите от предстоящото данни за инфлацията в Съединени американски щати. На фона на диалозите за евентуалната смяна в паричната политика, вложителите ще наблюдават идната среща на централните банкери за сигнали по отношение на бъдещите ходове на банката.

През предходната седмица данните за CPI показателя обърнаха настроенията измежду вложителите, давайки подтик на $. Производствената инфлация (PPI индекса) също надвиши предварителните прогнози на икономистите, изкачвайки се до най-високото равнище от съвсем половин година. А това ускори спекулациите по отношение на това по кое време тъкмо Федералния запас ще направи първото понижаване на лихвите.
Решението на Фед може да укрепи $
В края на двудневното съвещание, което ще завърши на следващия ден (20 март), упованията са, че американската централна банка ще резервира лихвите без смяна. Към момента близо половината от пазарните участници чакат първото понижение от страна на Фед да се случи през юни. Разбира се, това ще зависи от идните данни за инфлацията, както и за пазара на труда за април и май.

Изявлението на ръководителя Джером Пауъл след съвещанието на FOMC тази седмица ще бъде от решаващо значение за вложителите, които чакат понижаване на лихвения % със 75 базисни пункта за годината (или три пъти с по 0.25%).

Доларовият показател, който мери представянето на американската валута по отношение на кошницата от шест други и който се употребява като барометър за представянето на зелените пари, съумява да се задържи над 103 пункта. Според някои валутни стратези, по-ястребов метод от страна на Пауъл би могъл да тласне показателя към равнищата към 107 пункта.

И противоположното – ако забележим по-умерено изявление в сряда, което да бъде съпроводено с оптимистичен мироглед за бъдещите стопански индикатори и обстановка, биха оказали напън върху $, тласкайки показателя в посока психическата зона от 100 пункта.
Златото консолидира към 2150 $
Златото осъществя леко оттегляне, откакто доближи исторически връх от 2195 $ за тройунция. В момента жълтият метал се търгува в зоната към 2150. Според някои пазарни наблюдаващи, в кратковременен проект равнището от 2145-2150 $ ще бъде основно по отношение на бъдещите придвижвания на метала.

В случай, че забележим по-агресивна изразителност от страна на Фед, която да поддържа $, корекцията на златото би могла да продължи към идната основна зона към 2115-2120 $.

По-умерено изявление от страна на Пауъл в сряда може да затвърди упованията на вложителите за намаляване на лихвите през юни. А при този сюжети възходящият тренд на златото би могъл да продължи, като на по-късен стадий “жълтият метал ” може да направи тест на историческия връх при 2195 $.

При всички положения пазарните участници би трябвало да бъдат изключително деликатни през актуалната седмица. Освен решението за лихвите на Федералния запас в сряда ни чакат още няколко основни съвещания. В четвъртък решения за главния лихвен % ще разгласят и Швейцарската централна банка, както и Английската централна банка. Поради което волатилността на пазарите се чака да бъде нараснала.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР