Тук поместваме само част от интервюто с премиера на Северна

...
Тук поместваме само част от интервюто с премиера на Северна
Коментари Харесай

Зоран Заев: “Оптимист съм, че ще намерим решение на спора със София“

Тук поместваме единствено част от изявлението с премиера на Северна Македония Зоран Заев в телевизионното предаване на Дъждовни води " Конфликта зона ". Ето какво сподели той във връзка със разногласието сред Скопие и София, който блокира евроинтеграцията на западната съседка на България:

Сара Кели: Дотук пътят беше сложен, а занапред предстоят още доста препъни камъни. Първоначално Франция блокира разширението на Европейски Съюз. После Гърция спъваше процеса. Сега пък на пътя ви се е изпречила България, която преди беше настроена другарски. Пита се: не трябваше ли да получите по-разширена договорка или гаранции от страните-членки на Европейски Съюз още през цялото време, преди да измененията името на страната на Република Северна Македония?

Зоран Заев: Бавният развой на взимане на решения и потребността това да става с консенсус съставляват огромен проблем, тъй като не е наша най-характерна линия да преговаряме с България или с Гърция, да водим разговор и дипломация, с цел да решим противоречиви въпроси, които съществуват от 30 години, като да вземем за пример разногласието сред Северна Македония и Гърция за името. Но демонстрираме пред света, че тук, в Югоизточна Европа, и даже в страни кандидат-членки като Северна Македония, европейското държание и практики не са ни непознати. Освен това представляваме доста необичаен, само че и доста ослепителен образец за функционираща мултиетническа и мултирелигиозна народна власт, който опровергава цялата тази визия за етнически граници и така нататък Все отново, най-после България се трансформира в проблем за еврочленството ни. Но доста имам вяра, че когато проработи Народното събрание в България и бъде формирано държавно управление, ще се отвори и опция за решение.

Сара Кели: Нека фактически поговорим за опцията да се откри решение. Съвсем неотдавна, във връзка разногласието с България за езика и историята, Вие казахте, изтъквам буквално: „ Веднага след изборите ще намерим решение, тъй като казусът е неуместен. “ Изборите завършиха. Кога ще станем очевидци на това решение? След какъв брой време?

Зоран Заев: Съгласно българската конституция, на тях са им нужни 20-30 дни да гласоподават държавното управление в Народното събрание. В момента там се водят договаряния за сформирането на политическо държавно управление след изборите, извършени на 11 юли. Вярваме, че до края на този месец източната ни съседка България ще има държавно управление, тъй като, с изключение на с президента на страната, ние би трябвало да продължим да беседваме с държавното управление. Това е въпрос от компетенциите на държавното управление - то взе участие в Европейския съвет, където би трябвало да намерим решение.

Сара Кели: Господин министър председател, Вие дадохте такова заричане: „ Веднага след изборите ще намерим решение. “ Искам да Ви попитам, оневинен ли е въпреки всичко този оптимизъм, къде виждате учредения за него? Българските политици да вземем за пример, в това число актуалният президент и водачът на опозицията, настояват, че няма да мръднат от позицията си по въпроса. А и обществеността няма сходно предпочитание. Според едно неотдавнашно допитване измежду българите, 80% от тях считат, че политиците би трябвало твърдо да отстояват тази своя позиция. Основателен ли е оптимизмът Ви?

Зоран Заев: Настроен съм оптимистично, тъй като по време на последното ни посещаване на 17 юни се срещнахме с всички публични представители в България, с президента, с министър-председателя, с разнообразни министри, и говорихме по всички открити противоречиви въпроси в търсене на решение. И имаше цялостно удостоверение в това отношение, само че трябваше да се изчака сформирането на политическо държавно управление в България. Тъкмо по тази причина съм оптимист в заключението си, че ще продължим да сме другарски настроени един към различен, защото сме на първо време съседи и е обикновено да желаеме да осигурим по-добро бъдеще за нашата юноша, а не да създадем неточност в това отношение. Ето за какво мощно имам вяра, че когато има ново държавно управление, ще и има опция за решение.

Сара Кели: Добре, само че Вие знаете, че седем % от обществото в страната Ви са на мнение, че не Вие би трябвало да извършите компромис. И с цел да имаме цялостна изясненост, бих желала да Ви попитам по какъв начин смятате да действате оттук насетне, откакто по всичко наподобява, че и българите не са подготвени на компромис. А както споменахме нагоре, към този момент изразходвахте стабилен политически капитал, когато през 2018 година се съгласихте да преименувате страната си. Смятате ли, че сполучливото пробутване на преименуването, макар че присъединяване в националния референдум остана под нужната граница, завоюва жителите за демократичния развой в страната и вдъхна сила на промените, които желаете да извършите за еврочленство?

Зоран Заев: Да, твърдо съм уверен – поради бъдещето на нашите жители и на страната ни в Европа. Имам достойнството, и то за повторно, да съм отпред на страната след смяната на името ѝ след доста комплицирани договаряния. И то по проблем, действителен от 27 години. Проведохме референдум. Проведохме 130-дневни диспути в Народното събрание, с две трети болшинство и трикратно парламентарно гласоподаване за смяна на Конституцията, защото названието на страната е закрепено в нея. И всичко това най-много, несъмнено, в името на вярата, че бъдещето ни ще е в Европейския съюз, а също и в името на нашата втора цел, която към този момент постигнахме – пълноправното участие в НАТО. Днес сме 30-ият член на НАТО, само че Европейски Съюз не съблюдава обещанието си. Защото публично дадоха обещание на жителите ни, че в случай че изпълним този развой, ще има и заплащане: бъдещето ни в Европейски Съюз. И ние продължаваме по този път. Но през днешния ден разочарованието е огромно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР