Медици от цял свят участваха в 14-ия Симпозиум Ендоурология и

...
Медици от цял свят участваха в 14-ия Симпозиум Ендоурология и
Коментари Харесай

Медици от над 40 държави наблюдаваха операции на живо от ВМА

Медици от целия свят участваха в 14-ия Симпозиум „ Ендоурология и минимално инвазивна хирургия ”, който се организира на 26-27 април във Военномедицинска академия (ВМА).

Ежегодното научно събитие се провежда от Катедра „ Урология и нефрология на ВМА, с поддръжката на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология (EULIS), Онлайн платформата за образование „ Академия по Ендоурология ” (EA), Научната организация Експерти в уролитиазата (ESD), Международния алианс по уролитиаза (IAU), Югоизточната група за проучвания в региона на уролитиазата (SEGUR) и научната организация Урология в разрастващите се страни (U-Merge).



Форумът има за цел да предложи настояща информация за актуалните диагностични и лечебни техники в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия, разяснява проф. Илия Салтиров, началник на Катедра „ Урология и нефрология ” и ръководител на Организационния комитет.

Той посочи забележителното научно присъединяване в програмата – 24 академични преподаватели и опитни хирурзи от 10 страни – Австрия, България, Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Китай, Сингапур и Турция. Както огромния интерес на интернационалната общественост – десетки са експертите, които участваха в Конгресния център на ВМА, а записаните онлайн участници бяха над 150 от 43 страни.



По време на форума бе отдадена заслужена респект към двама от доайените в българската урология – проф. Светослав Николов и проф. Христо Куманов: Вечна им памет! Това е голяма загуба за цялата колегия – проф. Николов беше заслужен доктор и обичан  от всички, а проф. Куманов беше индивидът, който подаде ръка на ВМА, когато започва нашата трансплантационна стратегия, съобщи от своя страна началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.



Той поздрави проф. Салтиров и екипа му за нестихващия възторг и хъс за организирането на този симпозиум и означи, че с помощта на изявени експерти като него, като проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, през последните години ВМА се трансформира в средище на интернационалните симпозиуми.



В двата дни на симпозиума участниците имаха опция да следят 14 интервенции.  В сесиите с live surgery - 8 интервенции и в сесиите с prerecorded surgeries – 6 интервенции. По време на хирургичните сесии бяха показани най-съвременните хирургични техники, инсталация, енергийни източници и инструментариум, в региона на хирургията на горния и долния уринарен тракт.

Научната стратегия включваше шест State-of-the-Art лекции, шест лекции отдадени на новите технологии в урологията, шест лекции с тема в метаболитните проучвания и консервативното лекуване на уролитиазата.

На закриването на форума проф. Илия Салтиров посочи другарската атмосфера през тези два дни, благодари на всички участници и ги предложения на идващия, 15-и, Симпозиум „ Ендоурология и минимално инвазивна хирургия ” още веднъж във ВМА.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР