Ръст при имунизациите срещу човешки папилома вирус (HPV) отчитат от

...
Ръст при имунизациите срещу човешки папилома вирус (HPV) отчитат от
Коментари Харесай

Ръст при имунизациите срещу HPV отчитат от МЗ

Ръст при имунизациите против човешки папилома вирус (HPV) регистрират от Министерството на здравеопазването през тази година. Това заяви доктор Кремена Пармакова, шеф на дирекция " Надзор на заразните болести " в Министерство на здравеопазването по време на полемика, проведена от Коалиция HPV, в която вземат участие лекари и представители на неправителствени организации.

През януари тази година с първа доза на деветвалентната ваксина са имунизирани 197 девойки, през февруари – 234, март – 462 и през април – 532, като общо това са 1425 деца.  Със приключен имунизационен курс за цялата 2023 година, само че с четиривалентната ваксина 1928 девойки. Припомняме, че Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка, по която се правят имунизациите, обгръща девойките във възрастовата група 10-13 година

Програмата завършва тази година и възходящият интерес демонстрира, че има потребност от нея, сподели доктор Пармакова. По думите й тя би трябвало да бъде разширена, като в обсега й бъдат включени и момчетата на тази възраст. Към края на годината с Министерството на финансите ще бъдат разисквани опциите за увеличение на финансирането на програмата за идващия ѝ интервал.

„ HPV имунизацията не е типична ваксина, тя не е нова, с цел да се постанова да се привиква с нея. Само за една година от старта на Коалицията, се вижда повишение на интереса към имунизациите. Ако за предходната година имам 5-6 сложени ваксини, в този момент единствено за месец имам 3 “, сподели общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

Тя беше безапелационна, че с цел да могат лекарите да си правят работата с имунизациите, би трябвало да усещат поддръжката на страната при проблеми с антиваксърите. „ Трябва да имаме сериозната поддръжка на страната “, сподели доктор Николова.  

Според епидемиолога доктор Христиана Бацелова общият невисок имунизационен обсег се дължи на съмнение в институциите, на поверие, на липса на знание, на боязън от имунизация, който се споделя и измежду медицинските експерти, сподели.

„ Проблемът, с който се сблъсквате с имунизацията, го има на всички места по света. Навсякъде съществува проблем с недоверието във имунизацията. В Съединени американски щати имунизирането против човешки папилома вирус стартира през 2006 г, само че единствено 60% от девойките са имунизирани, сподели проф. Кенет Александър, шеф на отдел по инфекциозни заболявания в детска болница Nemours-Флорида, Съединени американски щати. Той регистрира като голяма неточност неефективната връзка с обществото.

„ Средната възраст за рак на маточна шийка е 50 год., като доста от дамите се разболяват от тази онкологична локализация в края на 30-те или в края на 40-те си години. Има избрани послания, които лекарите би трябвало да създадат към родителите, с цел да насърчат имунизирането против човешки папилома вирус “, добави проф. Александър.

Днес той ще показа пред български сътрудници данни от изследвания, направени в Съединени американски щати, както и положителни стратегии за имунизиране против човешки папилома вирус, прилагани в Дания и в Ирландия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР