Цялата тази нощ екипи на ГДБОП и ДАНС ще работят,

...
Цялата тази нощ екипи на ГДБОП и ДАНС ще работят,
Коментари Харесай

Мистерия с данните на 5 млн. българи в НАП

Цялата тази нощ екипи на ГДБОП и ДАНС ще работят, с цел да открият дали е имало хакерска офанзива против сървърите на Национална агенция за приходите. От службите декларират, че към този момент не може да се каже с решителност имало ли е източване на информация, както и какво тъкмо е станало.

Сигналът идва след писмо, което анонимни хакери изпратиха до някои български медии и институции у нас. В него са дадени линкове към, както се твърди в писмото, данните на огромен брой хора в страната. Анализ на изнесените данни сочи, че става дума за информация от Национална агенция за приходите. Хакерите настояват, че са съумели да пробият сървърите на Агенцията.
Копие от писмото на хакерите получи и " Стандарт "!
БНР заяви, като цитира свои неназовани източници, че евентуално има приключване на данни и то е съществено, само че не се ангажира с изказвания дали става дума за хакерска офанзива или проникването в системата на Национална агенция за приходите е от вътрешен компютър.

Проверките ще продължат до на следващия ден сутринта, а откакто приключат евентуално ще бъде дадена повече информация.

По неофициална информация, част от източените данни са остарели, само че има и настоящи описи на хора. Не може обаче да се каже какъв брой е точният броя на хората, чиито данни са източени от Национална агенция за приходите.

Най-рано на следващия ден сутринта ще е ясно дали има пробив в системата, разгласи пред бТВ представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

„ Към момента аз не мога да потвърдя или отхвърля версията, че конфиденциални данни са били изложени на неоторизиран достъп. В момента, в който отговорим на този въпрос – оказват помощ ни доста задълбочено профилираните охранителни служби – ще оповестим “, сподели той.

В писмото си хакерите декларират, че е бил „ продънен ” един от сървърите на Министерството на финансите и през него е източено наличието на над 110 бази данни. „ Над 5 млн. български и непознати жители са наранени ”, пишат те.

За доказателство е прибавен линк към част от отмъкнатата информация. Проверка в наличието на архива демонстрира огромен брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта. Те най-малко на пръв взор съдържат експортирани данни от масиви. Някои от колоните са нечетливи или са свързани със систематични кодове, само че други съдържат, да вземем за пример, низове, които наподобяват на ЕГН и ЕИК номера на физически и юридически лица, посочи бТВ.

Източените данни са с размер 21 GB, на този стадий хакерите са разгласили 11GB с обещанието, че ще разгласяват и другата половина от тази информация.

Информацията в изтеклите файлове датира от над 10 години обратно във времето. Любопитното е, че в някои от тях личат и настоящи вписвания от този юни, което подсказва, че пробивът неотдавнашен. Относно наличието на файловете – те са в CVS формат, личат кодови имена и къси пояснения. За да бъдат разгадани, е необходим код.

Имената на досиетата обаче подсказват източника им. Така да вземем за пример има папки AZ (Агенция по заетостта), BACIS (Българска акцизна централизирана осведомителна система), NZOK (Национална здравноосигурителна каса), AUAN (Актове за определяне на административни нарушения) и други, както и няколко, включващи NRA или NAP.

Налични са и големи файлове с масиви от персонални данни. В един файл, кръстен GRAO, има 1.4 млн. реда, всеки от които съдържа единствено три имена и ЕГН. В случая евентуално става дума за информация от ГРАО за попълване на данни на Национална агенция за приходите.

Има и файл, където против над 1.1 млн. ЕГН-та стоят месечни приходи и вноски за непринудено пенсионно и здравно обезпечаване към незнаен миг.

Мотивите на хакерите са неразбираеми, само че известието им завършва с апел основателят на „ Уикилийкс ” Джулиан Асандж да бъде освободен. " Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е подигравка ", пишат причинителите на хакерската атака.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР