Централните банкери почти навсякъде по света започват затягане на паричната

...
Централните банкери почти навсякъде по света започват затягане на паричната
Коментари Харесай

Количественото затягане не е заместител на по-високите лихви

Централните банкери съвсем на всички места по света стартират стягане на паричната политика, с цел да се борят с инфлацията. Пазарите чакат лихвените проценти да се покачат с към един процентен пункт в Америка и Англия и с една десета от пункта в еврозоната през годината. Но актуалните централни банки имат разполагаем повече от един лост. Мнозина от тях в богатия свят се готвят да анулират количественото облекчение (QE) или съвсем 12 трлн. $ за пазаруване на облигации по време на пандемията. На 26 януари Федералният запас съобщи, че скоро ще приключи QE и даде насоки за първи път по какъв начин може да свие салдото си - развой, наименуван количествено стягане (QT). Обръщането на трилиони долари закупени активи може да наподобява като мощен метод за ограничение на инфлацията. Всъщност QT ще бъде обезсърчителен инструмент.

След като понижиха лихвените проценти съвсем доколкото можеха по време на международната финансова рецесия от 2007-2009 година, централните банки започнаха да опитват с QE, което беше относително нов и едва изучен инструмент. Но когато пристигна време за стягане, те избраха да следват естествения път и да покачат лихвените проценти, вместо да рискуват незнайното, като започват QT. Така те поддържат размера на балансите си, като реинвестират постъпленията от падежиращи облигации. Едва когато лихвените проценти доближиха 1 - 1.25% в края на 2017 година, Фед остави салдото си да се " изтече ", като спря реинвестирането. Английската централна банка през 2018 година съобщи, че ще стартира QT, откакто лихвите доближат 1.5% - предел, който в никакъв случай не е бил доближат.

Стратегията на Фед наподобява работеше, само че защото освобождението от облигациите ставаше последователно, тя беше мудна. За почти две години, през които беше в действие, активите на централната банка понижиха със 710 милиарда $. QT този път ще стартира от доста по-висока база. Фед закупи доста повече облигации по време на пандемията: в този момент има към 4.5 трлн. $ повече активи, в сравнение с през 2019 година Ако се повтори ледниковият ритъм на понижаване, идната рецесия евентуално щеше да удари, преди салдото да се свие доста.

Но мисленето се промени. Ще има по-кратък интервал от време сред прекъсването на покупките и началото на стягането и... стягането може да бъде по-бързо, сподели ръководителят на Фед Джером Пауъл на 11 януари.
Реклама
Английската централна банка възнамерява да спре реинвестирането на приходите от падежиращите облигации, когато лихвите доближат едвам 0.5%, което може да се случи през февруари. Очаква се даже салдото на Европейската централна банка да се свие, защото тя понижава незабавните заеми на банките, предвижда Goldman Sachs.
Какво изяснява желанието за бърз QT?
Какво изяснява желанието за бърз QT? Андрю Бейли, шеф на Английската централна банка, предизвести за " усилване " на наличието на банката на пазарите на облигации, в случай че тя в никакъв случай не понижи своите активи. Комисията на Камарата на лордовете упрекна банката, че има " рисково пристрастяване " към пазаруването на облигации. Повечето централни банки също са изправени пред вероятността да заплащат рента върху запасите, които са основали, с цел да купуват облигации посредством QE. Те на процедура биха поели част от разноските за лихви по дълга на своите държавни управления - роля, която може да стане неуместна.

Някои централни банкери също считат, че QT може да им разреши да се борят с инфлацията, без да покачват лихвените проценти толкоз, колкото другояче би било належащо. " Бих предпочел по-плоска рента и повече корекции в салдото ", сподели Мери Дейли, президент на Федералния запас на Сан Франциско, по-рано през януари. Теорията е, че QE задържа доходността на дълготрайните облигации, тъй че обръщането му ще докара до тяхното повишаване, забавяйки стопанската система.

Въпреки големия размер на QE - и универсалното съглашение, че то избави пазарите напролет на 2020 година - доказателствата, че то има дълготраен, огромен резултат върху доходността на дълготрайните облигации, са малко. На доктрина облигациите на Фед компресират срочната награда, съставния елемент на доходността на дълготрайните облигации, която компенсира вложителите за блокиране на пари за дълго време. Но, споделя Дарио Пъркинс от анализаторската компания TS Lombard, терминът награда наподобява не наблюдава балансите на централните банки. Вместо това тя от близко следва дисперсията в прогнозите за инфлацията, което допуска, че отразява инфлационния риск. Ако QE няма трайно значение за доходността на облигациите, QT също не би трябвало. Доходността на десетгодишните облигации беше по-ниска, а не по-висока до края на последния кръг от QT. С други думи, макар че Фед държеше по-малко облигации, цената им се увеличи.
Реклама
Има един метод, по който политиката на салдото има явен и неотложен резултат: като предлага сигнал на вложителите за евентуалните решения на централните банкери по отношение на лихвените проценти. В интервал на спад пазаруването на облигации демонстрира, че нещата са в действителност неприятни и по този начин лихвените проценти ще останат ниски за дълго време; забавянето или обръщането на QE може да алармира, че предстоят покачвания на лихвите. Може би най-известната реакция на пазара на известие за салдото, " експлоадирането " от 2013 година, се случи основно, тъй като търговците направиха заключения по отношение на пътя на краткосрочните лихвени проценти от това, което Бен Бернанке, тогава ръководител на Фед, сподели за проектите за закъснение темпото на изкупуване на облигации.

В края на първото десетилетие на века централните банкери се пробваха да заглушат сходни сигнали. Беше всекидневно да се приказва за QT на Фед, като за нещо, което се случва " на назад във времето ". С повишаването на инфлацията през 2021 година обаче те демонстрираха по-малко дисциплинираност. Несъгласните в комитета по паричната политика на Английската централна банка гласоподаваха за предварително преустановяване на QE. През последните седмици спекулациите на определящите лихвите за QT може да са помогнали на търговците да се убедят, че Фед в действителност е сериозен по отношение на стягането на политиката, което способства за внезапен спад в цените на активите. В последния си проект Фед съобщи, че лихвените проценти са неговият главен инструмент на политиката. Но той се бори да формулира дали повече QT значи по-малко покачвания на честотата.
Баланс и дисбаланс
Може би е добре, че вложителите се разсъниха за проектите на Фед за лихвените проценти. И въпреки всичко обръщането към потребление на QT и повишение на честотата като заместители, както допуска госпожа Дейли, може да сложи сигналния механизъм в противоположна посока. Повече QT би означавало по-малко покачвания на лихвите, не повече, тъй че може да докара до спад на доходността на облигациите. QT би се трансформирал, необичайно, в източник на тласък - последното нещо, което централният банкер с проблем с инфлацията би трябвало да желае.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Икономика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Градове Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР