Централната банка на Великобритания Банк ъв Ингланд (Bank of England)

...
Централната банка на Великобритания Банк ъв Ингланд (Bank of England)
Коментари Харесай

Спешни мерки! Банк ъв Ингланд вероятно ще вдигне основната лихва с още 50 базисни пункта

Централната банка на Англия " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) евентуално ще увеличи главния си лихвен % с още 50 базисни пункта на идващото си съвещание, на 22 септември, макар че може и да предприеме още по-драстично повишаване. Това сочи изследване на Ройтерс измежду 47 икономисти, извършено сред 9 и 13 септември.

Резултатите от изследването идват на фона на упованията за спад на равнището на инфлацията в страната, откакто новият английски министър председател Лиз Тръс разгласи пакет за енергийна поддръжка на семействата предходната седмица. Вероятно инфлацията ще доближи най-много, който обаче ще е с 5 процентни пункта по-нисък от предходната прогноза на икономистите.

През август " Банк ъв Ингланд " подвигна главната рента с 50 базисни пункта, до 1,75 на 100. Преобладаващото болшинство от интервюираните специалисти - 40 от тях, са на мнение, че от институцията ще подхващат нарастване със същата стойност, повишавайки лихвата до 2,25 на 100.

Останалите 7 от икономистите считат, че централната банка ще избере покачване със 75 базисни пункта, защото се пробва да овладее инфлацията, достигнала над пет пъти целевото равнище от 2 на 100. Инфлацията през юли доближи 10,1 на 100, което е най-високото ѝ равнище от февруари 1982 година

" Въпреки че не чакаме Комитетът по парична политика на банката да реализира консенсус за по-рязко нарастване от 50 базисни пункта на този стадий, причините за по-нататъшни фрапантни покачвания на лихвите остават мощни ", сподели Санджай Раджа, специалист от " Дойче банк " (Deutsche Bank).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР