Цените на суровините като суровия петрол и желязната руда се

...
Цените на суровините като суровия петрол и желязната руда се
Коментари Харесай

Цените на суровините засилват страховете за глобална рецесия

Цените на суровините като суровия нефт и желязната руда се намаляват през тази година, наблягайки продължаващия стопански спад в целия свят и вероятните опасности от криза, изясняват пазарни наблюдаващи пред CNBC.    През последните 12 месеца международните първични материали означават повече от 25% спад, както се вижда от показателя S&P GSCI Commodities - бенчмарк, измерващ по-широките резултати на другите стокови пазари.    От другите кошници със първични материали индустриалните метали са се намалили с 3,79% през този интервал (до 30 юни), до момента в който енергийните първични материали като нефт и газ - с 23%. Обратно, селскостопанските артикули като зърно, пшеница и захар са поскъпнали с към 11%.     Според анализатори обаче цялостното намаляване на показателя евентуално сочи закъснение на международната стопанска система и криза, защото възобновяване на Китай след пандемията продължава да губи инерция.   

" Желязната руда и медта са положителни барометри за доста от цикличните елементи на международната стопанска система, в това число строителството и производството, които на доста места са в криза ", декларира старшият анализатор на Kpler Райд И’Ансън. " Вярвам, че това ще докара до по-широк спад на икономическата интензивност, изключително на Запад ". 
Той предвижда, че Съединени американски щати евентуално ще отчетат спад на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на тази година или първото на 2024 година, а Европа ще последва образеца след три до шест месеца.    " Неуспехът на китайската стопанска система да оправдае упованията на пазара е главната причина стоковите пазари да не съумяват да намерят опора ", счита още И'Ансън.    Китай разгласява голям брой стопански данни, отстъпващи на пазарните упованията. Затова и анализаторите на Bank of America удостоверяват, че възобновяване на страната е било по-слабо от предстоящото.   

" Особено при недвижимите парцели вложенията спаднаха със 7% на годишна база ", показва ръководителят на отдела за изследвания на съществени материали, петрол и газ в Азиатско-тихоокеанския район на банката - Мати Джао. А спадът на пазара на недвижими парцели постоянно се свързва със спад в търсенето на строителни материали като стомана, алуминий, мед и никел. 
Според банките от Уолстрийт спадът в бранша на недвижимите парцели в Китай ще продължи с години, а И’Ансън прибавя, че “не наподобява китайското държавно управление да възнамерява да продължи да ползва нападателен пакет от фискални тласъци ”. Дори и да го направи, " той ще би трябвало да е забележителен, с цел да впечатли пазарите в този миг ".   Най-големите губещи и какво демонстрира това    Докато цените на меките първични материали се покачват, защото Ел Ниньо утежнява вероятностите за реколтата, енергийните и индустриалните метали се търгуват на доста по-ниски равнища.   

Сред най-големите губещи от суровинния спад са желязната руда и петролът, единомислещи са анализаторите. Kpler цитира и неподходящите вероятности за медта, която работи като индиректен стопански пулс заради другите си приложения в сфери като електрическо съоръжение и промишлени машини. 
Цените на петрола се намалиха доста, като международният бенчмарк Брент спадна с 34,76% на годишна база, даже и откакто ограниченията на ОПЕК за понижаване на добива влязоха в действие, напомня още CNBC и прибавя:    “Слабото ползване на сила в Европа, частично заради топлата зима, докара до внезапно увеличение на запасите от газ в Европейски Съюз до най-високи равнища за последните пет години и намали цените. Освен това най-големият вносител на нефт в света - Китай, усилва производството на въглища в изискванията на рецесия в електроснабдяването ”, споделя Джао, като се застрахова, че цените на енергоносителите може да се покачат през втората половина на годината, в случай че има интервали на рисково студено време.    

По данни на BofA междинните цени на стоманата и желязната руда от началото на годината са спаднали с 16% на годишна база заради вялото търсене в строителството. То се отразява и на други строителни материали като цимента, чиито равнища на ресурси са достигнали 75%. 
Желязната руда се употребява най-вече за производството на стомана - значим материал в строителството и инженерните планове.    " Стоките като индустриалните метали са склонни да се намаляват преди водещите стопански индикатори като PMI и в исторически проект са помагали като сигнал по кое време може да настъпи спад ", изяснява Джим Уидърхолд, шеф " Стоки и действителни активи " в S&P Dow Jones Indices, и прибавя, че петролът има податливост да се " потапя фрапантно ", когато настава спад.    " Като цяло доста от главните първични материали се намалиха през последните няколко месеца, защото фирмите и потребителите понижиха търсенето си в очакване на евентуален стопански спад ", споделя той.   

Стоките също по този начин са склонни да се движат паралелно с измененията в инфлацията, продължава Уидърхолд, в случай че инфлацията продължи да се намалява, стоковите пазари могат да отбележат повече спадове в кратковременен проект.
Според Международния валутен фонд световната обща инфлация е на път да спадне от 8,7% през 2022 година до 7% през 2023 г.     " Като се има поради, че суровините са ранен знак, бих споделил, че цените евентуално ще се борят да намерят по-голяма опора до идната година ", сподели И'Ансън.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР