Цените на електроенергията са високи. Газът поскъпва до степен, че

...
Цените на електроенергията са високи. Газът поскъпва до степен, че
Коментари Харесай

Напред към енергийна независимост на дома

Цените на електрическата енергия са високи. Газът нараства до степен, че газификацията на семействата към този момент не е алтернатива. Нараства ролята на възобновимите източници на сила. При тези условия освен страните, само че и битовите консуматори вземат курс към енергийна самостоятелност.

Терминът " енергийна самостоятелност ", известно казано, значи, че даден парцел самичък обезпечава тока, необходим за потреблението си, и няма потребност да черпи от електропреносната мрежа. В България мораториумът до 31 март защитаваше битовите консуматори от повишаването на електричеството. Тенденцията обаче е в близко бъдеще цените да продължат да са високи и това в един миг ще стартира да се отразява на сметките на семействата. Въпрос на време е хората да стартират да мислят за различни способи, посредством които да зареждат домовете си с сила. Това може да им обезпечи по-голяма сигурност и предвидимост в бъдеще, да направи потреблението им по-ефективно и в дълготраен проект да им спести пари.
Регулациите изостават
В Европа през последните години се откриват ясни регулации за самостоятелните къщи, като наклонността е на облекчение. Все повече компании оферират услугите си на пазара и ползата нараства. Увеличава се и в България. По мнението на хората от сектора в последните две години запитванията за енергийно самостоятелни парцели са доста повече - както за сглобяеми къщи, по този начин и за адаптиране на към този момент построени здания. " Интересът се утрои ", споделя Александър Рангелов, изпълнителен шеф на International Power Supply - България. Той регистрира по-голяма заинтригуваност у индустриалните консуматори - обяснимо, защото те заплащат по-скъп промишлен ток на свободен и много волатилен пазар.

Неприятна констатация е, че даже в страни с по-малко климатични благоприятни условия за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници спрямо България процедурите са по-олекотени. У нас този развой е доста муден. Една от огромните спънки да вземем за пример е, че съгласно Закона за устройството на територията (ЗУТ) една постройка не може да получи акт 16, без да е обвързвана с електропреносната мрежа. Това условие липсва при сглобяемите къщи, което и изяснява за какво в този бранш енергийната самостоятелност навлиза с по-бурни темпове. Представителите на бизнеса обаче имат друг " прочит " на законодателството, което допуска, че то не е задоволително ясно. Докато едни настояват, че свързването не е нужно, други споделят, че това би трябвало да се направи официално, с цел да няма спънки планът отсега нататък.
Реклама
" Пътят, който би трябвало да се извърви, с цел да се приготви писмено една енергийно самостоятелна къща, не се разграничава доста от този за общоприетите здания. Независимо от кое място е зареждането с ток, документите е според Закон за устройство на територията. Но до момента в който издигнатите енергийно самостоятелни къщи нямат разноски за мрежи и по тази причина са подтиквани в чужбина, то в България към този момент не е по този начин ", споделя инж. Станимир Върбанов, изпълнителен шеф на компанията за сглобяеми здания " Екозид ".
Най-евтиният ток е спестеният
Като предписание пътят към самостоятелната къща минава през това домът първо да стане енергийно ефикасен в използването на ток, с цел да може след това да бъде доразвит до енергийно самостоятелен. " Спестеният ток е най-евтиният ток " е прочут рефрен в сектора.

Една от значимите стъпки към енергийна успеваемост е да бъде понижен до най-малко размерът на работата на електрическите уреди в семейството и силата, която изразходват. Необходимо е също къщата да е задоволително изолирана, с цел да може да се употребява оптимално електрическата енергия без " течове ".

" Най-подходящият метод да се реализира енергийно ефикасна къща са пасивните ограничения за по-ниска консумация на постройката. Те включват изолираност, дограма, оптимизация на топлинните мостове, добра въздухоплътност на постройката и вентилация ", споделя Светлин Добревски, създател на " Пасивна къща България ". Компанията организира образования за сертифицирани дизайнери и консултанти на самостоятелни къщи и курсове за планиране на такива.
Реклама
Чак откакто потреблението на ток се сведе до оптимални равнища, идва моментът да се мисли и да се купува личен възобновим енергиен източник (ВЕИ), който да направи дома самостоятелен от мрежата.
Вариантите за лично ВЕИ
Най-популярните разновидности за възобновими източници на сила са термопомпите, слънчевите панели и вятърните генератори. Във всеки случай са нужни и акумулатори, в които да се съхранява създаденият ток.

При избора на ВЕИ е от голяма важност в какъв климат е проектираната къща - в случай че той е изсъхнал и топъл, нещата са доста разнообразни от това, в случай че е леден и мокър. На територията на България няма фрапантни разлики в климата, само че въпреки всичко при вятърните генератори и слънчевите панели се постанова вземане предвид с някои особености. В обособени огромни градове инсталирането на панели, които разчитат на слънчева сила, е по-неефективно. Добър образец е София, където инверсионните мъгли през есента и зимата може да се окажат проблем. Според слънчевата карта на страната най-подходящите места за разполагане на панели са в югоизточната част България и по Южното Черноморие. За парцел на Черноморието и вятърният генератор е положително решение и поради часовете мощ, които може да генерира там.

Зависимостта на вятърната и слънчевата сила от климата прави все по-популярна концепцията за термопомпи. Стандартните помпи са така наречен въздух - вода. Те могат да бъдат проектирани и в апартамент, който към този момент има построена инфраструктура за отопление. Налични са и обаче геотермални термопомпи. Те са търсени най-много за къщи с дворове, които имат опция да се отопляват/охлаждат посредством температурата в земята. Има потребност да се направи обзор на температурния градиент на почвата авансово, с цел да се разбере дали тя е подобаваща за инсталирането на геотермална термопомпа в къщата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Свят 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Здравеопазване 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама
Термопомпите обаче не всеки път са най-рентабилният вид, споделя Светлин Добревски. За домакинство с ниско ползване на ток в избрани случаи би излязло най-скъпо да употребява термопомпа. Подобна инвестиция може да доближи до 30 хиляди лв.. Срокът за прилагане е 20 години и възвръщаемостта не е бърза. За да се реши кой вид е най-рентабилният, досегашният разход на ток на семейството би трябвало да се съпостави с разхода за покупка на източник на електрическа енергия. В случая с термопомпите той би бил към 125 лв. месечно (или 1500 лв. годишно) и е оневинен единствено при семейства с доста високи сметки за ток. При сегашните междинни темпове на инфлация - 10%, инфлацията би " изяла " 3 хиляди лв. от общата инвестиция от 30 хиляди лв. и също би икономисала в дълготраен проект пари на едно домакинство поради обезценяването на парите.
Колко коства една самостоятелна къща
За да се отговори на въпроса, би трябвало да се разграничат инвестицията на първия стадий - за усъвършенстването на един парцел, тъй че да е енергийно ефикасен, и цената за това да се задоволи цялото ползване от лично произвеждане на сила от възобновим източник, което е стадий две.

За една общоприета къща с домакинство до четирима души, чиято изолираност би трябвало да бъде изцяло възобновена, са нужни към 10-15 хиляди лв.. Колкото по-голяма е квадратурата, толкоз по-високи са разноските. За да може парцелът да стане самостоятелен и да не разчита на зареждане от електропреносната мрежа, инвестицията е доста по-голяма. Според експерти в сектора тя варира сред 30 хиляди и 50 хиляди лева Зависи от това какъв е личният източник на ток, каква е цената на батериите, които ще съхраняват електрическата енергия, и прочие Ключово за една инвестиция е да се откри задоволително добра батерия, на добра цена и с оптимален период на живот. Обикновено цената на такива акумулатори варира към 2000 лева Важно в тази ситуация е какъв брой ток би трябвало да бъде съхраняван и за какъв интервал от време (например през вечерта), с цел да се знае какъв потенциал от акумулатори е необходим.

Ако преди години инвестицията в самостоятелна къща би била доста по-скъпа поради по-високите цени на ВЕИ и с по-бавна възвръщаемост поради по-ниските цени на тока, сега тя може да се избие и за пет и седем години. Според експертите в бранша колкото повече консумация има едно домакинство, толкоз по-бързо то ще може да си възвърне инвестицията. И има разлика, в случай че самостоятелната къща би трябвало да замести сметка за ток от 700 лв. или 2000 лв. - във втория случай покривна апаратура с акумулатори би била доста по-рентабилна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Скъпо е, само че ще поевтинява
Факт е, че инвестицията в енергийната рационализация на парцела на този стадий не е дребна. В бъдеще обаче се чака да поевтинее под въздействието на редица фактори - наклонността е батериите, термопомпите и слънчевите акумулатори да стават по-евтини и ефикасни. Освен това Европейският съюз смекчава законодателството в тази сфера и търси благоприятни условия семействата да бъдат подтиквани.

" За модерните самостоятелни къщи към момента няма планувани преференции от страна на българската страна, макар че те имат доста по-добри енергийни параметри за успеваемост, в сравнение с санираните здания ", споделя инж. Върбанов.

Очакванията са, че това ще се промени в скоро време. Стимул ще са средствата от Плана за възобновяване, който планува промени в процедурите и стимулиране на така наречен енергийни общности. Самите енергийни общности нормално съставляват няколко на брой семейства, като всяко от тях има избрана апаратура (батерии, солари) и те биват свързани посред им, с цел да могат да действат дружно. По този метод те си оказват помощ. Инвестицията се разпределя сред няколко семейства, вместо единствено едно да би трябвало да се нагърби с огромна сума. Освен това и резултатът е по-значим, тъй като потреблението е по-голямо. Такива общности към този момент има в Румъния и при нужните данъчни облекчения биха могли да навлязат и в България.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР