Тенчо Шиков, Стоян Колев, Петър Дудоленски и Ангел Ангелов купиха

...
Тенчо Шиков, Стоян Колев, Петър Дудоленски и Ангел Ангелов купиха
Коментари Харесай

Молът в Люлин стана български

Тенчо Шиков, Стоян Колев, Петър Дудоленски и Ангел Ангелов купиха Mega Mall, с цел да го доразвият. По информация от пазара цената е сред 15 и 20 млн. евро. Интерес към комерсиалния център са имали и от други български вложители, все притежатели и на ритейл паркове. " Уест мол " е трети притежател на мола за 10 години. Началният австрийски вложител продаде на американски през 2020 г.
пандемията доста се говореше, че моловете са залязващ търговски формат и бъдещето принадлежи на ритейл парковете. Сега - три години по-късно, животът опровергава сходни изказвания. Група локални вложители купиха софийския Mega Mall в жк " Люлин ".
Тенчо Шиков, Стоян Колев, Петър Дудоленски и Ангел Ангелов купиха Mega Mall, с цел да го доразвият. По информация от пазара цената е сред 15 и 20 млн. евро. Интерес към комерсиалния център са имали и от други български вложители, все притежатели и на ритейл паркове. " Уест мол " е трети притежател на мола за 10 години. Началният австрийски вложител продаде на американски през 2020 година
пандемията доста се говореше, че моловете са залязващ търговски формат и бъдещето принадлежи на ритейл парковете. Сега - три години по-късно, животът опровергава сходни изказвания. Група локални вложители купиха софийския Mega Mall в жк " Люлин ".

Половината от дяловете в новия притежател са на " " - един от най-големите вложители в ритейл паркове в България, с максимален акционер Тенчо Шиков. В договорката с 50% взе участие и " " на Петър Дудоленски и Ангел Ангелов, което има опит в развиването и управляването на търговски центрове, както и в разнообразни други типове търговски формати - без ритейл паркове.

Стойността на сегашната договорка е конфиденциална. Според източници от пазара търсената цена от продавача е била в началото към 25 млн. евро, а постигнатата - в диапазона 15-20 млн. евро. Същият мол. Тогава цената на транзакцията импровизирано се оценяваше на 18 млн. евро, като купувачът влезе и в допълнение в нов дълг на предходния притежател за 13 млн. евро.
За мен тази транзакция беше препотвърждение, че даже в пазар, в който има покачващи се лихви, има инвеститорски интерес, когато един сегмент се оправя добре. Георги Киров
сътрудник в Colliers Bulgaria, отговарящ за финансовите пазари
Реклама Моловете - още веднъж забавни?
Купувачите на люлинския мол са се конкурирали за него и с двама други локални вложители в ритейл паркове, единият от които има и районен мол. Информацията е от пазара, само че от Colliers Bulgaria - медиатор от страна на купувача, също удостоверяват за конкуренцията: " Имахме общо три сдружения, които същински желаеха да купят Mega Mall, в това число това, което направи договорката, а броя заинтересувани беше още по-голяма ", сподели Георги Киров, сътрудник в Colliers Bulgaria, отговарящ за финансовите пазари.

" Моловете и градските хотели бяха най-засегнатите недвижими парцели от пандемията. Излизайки от нея през 2022 година комерсиалните площи демонстрираха съществено възобновяване. Статистиките сочат, че процентът незаети площи в тях понижава, наемите се качват, и в някои случаи финансовите резултати за 2022 година надскачат тези от 2019 година ", изяснява Киров.

Той споделя, че са почнали същинската работа по продажбата на Mega Mall през октомври предходната година, само че са били нужни няколко месеца затопляне на пазара, до момента в който евентуалните купувачи погледнат към актива. Инвеститорите са изчакали декември, с цел да видят финансовите резултати и от януари нататък ползата към мола е бил доста мощен. (Отчетът за 2022 година на " Магнум България гама " - сдружението зад Mega Mall, към момента не е оповестен в Търговския указател - бел.авт.)

Транзакцията беше препотвърждение, че даже в пазар, в който има покачващи се лихви, съществува инвеститорски интерес, когато един сегмент се оправя добре - този на комерсиалните площи, и когато имаме парцел, който е в доста добра позиция за съответен квартал на София. Лихвите като отрицателен фактор не могат да бият това, че има търсене за подобен вид актив, споделя още Георги Киров.
Реклама Защо е скъп Mega Mall
Mega Mall е открит през 2014 година и е от третата най-нова вълна търговски центрове в София. Замислен е като квартален мол, който да притегля гости от западната и северната част на София. Намира се в най-големия жилищен квартал и на процедура няма пряк съперник в региона. Свързан е с метростанция " Западен парк " и разполага с над 600 места за паркиране. Разгънатата му застроена повърхност е 65 хиляди кв.м, а отдаваемата - 24 хиляди кв.м.

" Основното преимущество на мола е местоположението му. Той покрива няколко квартала, които последните години търпят ужасно развиване. Смятаме, че парцелът има фундаментите, които ще ни разрешат да го превърнем в привлекателен център за клиентите в региона, предлагайки многообразие от нови магазини и концепции, места за хранене и забавление ", изяснява Петър Дудоленски, съакционер в " АП Капитал ".

" Всички предпоставки за сполучливата реализация на мола, с вярното позициониране и маркетиране на пазара, са налице - локация, досегаемост и транспортна обезпеченост, в това число топла връзка с метрото, удачно вътрешно систематизиране и положително техническо положение на оборудванията. А и в тази част на столицата липсват съвременни търговски площи от този вид, а съществуващите са много фрагментирани и разпокъсани ", прибавя Стоян Колев, съакционер в " Тринити кепитъл ".

Въпреки предпоставките обаче от откриването си през 2014 година до момента Mega Mall работи на загуба. Приходите от активността му всекидневно са над 4.5 млн. лв., а загубата се движи към 3 млн. лв.. През 2021 година при новия притежател няма основна смяна. Сегашните вложители си изясняват този резултат със отговорностите на мола по огромен капиталов заем и с по-малко доходи поради незадоволително добре развъртян търговски микс. Смятат, че това е поправимо и приготвят капиталовата стратегия за restart на комерсиалния мол.
Обединенията сред локални бизнесмени могат да реализират не по-лоши резултати от интернационалните серийни бизнесмени в търговски парцели. Стоян Колев
изпълнителен шеф и сътрудник в "Тринити кепитъл "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР