В началото на тази година цените на жилищата в България

...
В началото на тази година цените на жилищата в България
Коментари Харесай

Жилищата в България поскъпват десет пъти по-бързо отколкото в ЕС

В началото на тази година цените на жилищата в България са траяли да се повишават с бързи темпове, до момента в който изцяло в Европейския съюз пазарът внезапно набива спирачки. През месеците от януари до март жилищата в страната са поскъпнали с близо 10% на годишна база, демонстрират данни на Евростат. В Европейски Съюз растежът продължава да се топи и пада под 1%. Макар в България инерцията също да затихва след регистрираните рекордни растежи в средата на предходната година, темповете на повишаване тук остават измежду най-високите в Европа.Под натиска на високите лихви цените на жилищата в Европейски Съюз обаче регистрират втори следващ спад на тримесечна база, този път с 0.7%, след 1.4% предходния интервал. Сред най-силно засегнатите са водещи пазари като Германия и Франция, а също Люксембург, Финландия, Австрия и други Междувременно, спрямо края на предходната година цените в България са се повишили с 1.6%.. Като най-застрашени от такова развиване се показват балтийските страни, Испания и Португалия, където заемите с плаващи лихви са максимален дял.

В началото на тази година цените на жилищата в България са траяли да се повишават с бързи темпове, до момента в който изцяло в Европейския съюз пазарът внезапно набива спирачки. През месеците от януари до март жилищата в страната са поскъпнали с близо 10% на годишна база, демонстрират данни на Евростат. В Европейски Съюз растежът продължава да се топи и пада под 1%. Макар в България инерцията също да затихва след регистрираните рекордни растежи в средата на предходната година, темповете на повишаване тук остават измежду най-високите в Европа.

Под натиска на високите лихви цените на жилищата в Европейски Съюз обаче регистрират втори следващ спад на тримесечна база, този път с 0.7%, след 1.4% предходния интервал. Сред най-силно засегнатите са водещи пазари като Германия и Франция, а също Люксембург, Финландия, Австрия и други Междувременно, спрямо края на предходната година цените в България са се повишили с 1.6%.. Като най-застрашени от такова развиване се показват балтийските страни, Испания и Португалия, където заемите с плаващи лихви са максимален дял.

През първото тримесечие и наемите в България изпреварват по растеж тези в Европейски Съюз. На годишна база у нас те се покачват със 7.6% съгласно данните на Евростат, до момента в който приблизително в съюза - с малко под 3%. Наемите като цяло се движат по-плавно спрямо цените на жилищата.
Какво поддържа растежа в България
Една от главните аргументи за към момента горещия локален пазар евентуално са. Малко повече от година откакто ЕЦБ стартира да стяга паричната си политика, разноските по заемите в страните, употребяващи единната валута, внезапно се повишиха. Към март междинният лихвен % по заемите за покупка на жилище в еврозоната е 3.4%, и се е с близо 2 прочие пункта нагоре по отношение на миналата година.
Реклама
В България, чиято централна банка съвсем е лишена от благоприятни условия за маневри в паричната политика, лихвите като цяло следват наклонността в еврозоната, само че с известно забавяне. Така цената на заемите у нас се оказа измежду най-ниските в Европа, а кредитната интензивност продължава да бумти и през първите месеци на тази година.

Още един фактор е високата инфлацията, която през последните две години изяжда цената на парите. В опит да защитят спестяванията си мнозина търсят леговище в недвижими активи като жилищата. За това способстват и особеностите на локалния пазар - в България делът на живеещите в личен дом, вместо чартърен, е много над междинния за Европейски Съюз.

Продължаващият растеж на цените евентуално се подклажда и от високия номинален растеж на приходите през последната година. Освен това цените на парцелите в България са едни от най-ниските в Европейски Съюз и има наклонност на догонване.

Строителните компании от своя страна пък не са склонни да смъкват цените, откакто разноските им за материали и труд скочиха през последната година. Статистиката обаче демонстрира, че в основата на повишаването тук са старите жилища. Техните цени се повишават с 12% по отношение на година по-рано. Междувременно, при новите повишаването се забавя до към 5%.
Реклама
- с 9% съгласно данни от Агенцията по вписванията. Отслабващата интензивност към този момент наподобява не е съумяла да смъкне цените, а единствено да стартира да забавя техния растеж.
Свързани публикации ЕЦБ предизвести за вероятен безреден спад на цените на жилищата в еврозоната 5 юни 2023, 08:37 Плато при цените на жилищата 13 май 2023, 10:28 Трето следващо тримесечие покупките на парцели в България понижават 25 април 2023, 09:22 Защо лихвите по жилищни заеми в България внезапно се подредиха измежду най-ниските в Европейски Съюз 13 януари 2023, 06:59
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР