Каква е връзката на Парсек Груп със Стара Загора и

...
Каква е връзката на Парсек Груп със Стара Загора и
Коментари Харесай

Работим по много общественозначими обекти в цялата страна

Каква е връзката на " Парсек Груп " със Стара Загора и по какви планове работите на място?
През 2020 година започнахме работа по план " Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора ", част от план " Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора " с възложител Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Почти сме на финала. Предстои в края на август обектът да бъде въведен в употреба.
Каква е връзката на " Парсек Груп " със Стара Загора и по какви планове работите на място?
През 2020 година започнахме работа по план " Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора ", част от план " Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора " с възложител Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Почти сме на финала. Предстои в края на август обектът да бъде въведен в употреба.
Какво съставлява планът и ще ни разкажете ли освен това за него?- Жп гара Стара Загора е пътническа директна гара с обезпечен достъп до пероните през пътнически подлез. Гарата разполага с 3 перона, 5 насочни коловоза и пътнически подлез. Сградата е с 8175 кв.м РЗП, на 5 равнища, 3 надземни и две подземни. Накратко - това е една от най огромните гари в България, а към този момент и най-модерната.
Дейностите по гаровия комплекс са разнородни:

рационализация на приемното здание и реорганизация на перонните покрития за повишение комфорта на пасажерите и персонала; замяна на всички съоръжения в приемното здание с по-модерни и енергоефективни, използване ограничения за енергийна успеваемост, както и фотоволтаична централа за лични нужди; благоустройство на околното пространство; слагане на нови ескалатори и асансьори.
Реклама Предвиждате ли развиване на нови планове в града поради разнообразното портфолио на " Парсек Груп " и богатия инженерно-технически опит на фрагментите?
- Нямаме съответен обект с изключение на гаров комплекс Стара Загора, по който да работим в града, само че за нас целият район е забавен. Участваме непрестанно в публични поръчки и търгове при частни възложители и чакаме скоро позитивни резултати от тях.
Компанията има доста и разнообразни на пръв взор действия, по които сега работи паралелно - в Пловдив, във Велико Търново, София, Свищов. По какво си наподобяват те и кой обект определяте като най-сложен за осъществяване?
- Работим по доста общественозначими обекти - реконструкцията на ул. " Шишман " в София, разширението на ул. " Даме Груев " в Пловдив, две кръгови кръстовища във Велико Търново, реституция на Търговската гимназия в Свищов. До месец ще стартираме градежа на нова подготвителна зала в Пловдив. Обектите си наподобяват по това, че са публично значими, само че всеки от тях има своята еднаквост и специфичност. Истинско предизвикателство за нас беше ремонтът на ул. " Шишман " в София.
В какво се показва предизвикването?
- В това, че трябваше да разбием ремонта на дребни подетапи, с цел да не спрем работата на бизнеса и живеещите да не изпитват огромни усложнения. Столичната община изиска от нас всички неточности от предходни поправки в централна градска част да не бъдат позволени още веднъж - да се работи на стадии, да се обезпечи достъп до комерсиалните обекти, естествено това докара до по-големи разноски за мобилизираност и експертност. В последна сметка сме съвсем подготвени и улицата става необикновено красиво място за живеене и насърчаване на бизнес.
Работите и по построяването на няколко кръгови кръстовища - какви са техните особености?
- Изграждаме две нови кръгови кръстовища - край Летния спектакъл и на ул. " Беляковско шосе " във Велико Търново, с финансиране от Европейския съюз по програмата за " Интегриран градски превоз ". Най-голямата специфичност е, че се работи при отворени кръстовища с въведена краткотрайна организация на придвижването.
Реклама На какъв стадий са тези планове и каква е ролята на кръговите придвижвания за понижаване на градския трафик и времето за напредване?
- Кръговите кръстовища към този момент не са нещо извънредно за страната ни. През последните години те се строят все по-често, тъй като през тях се минава по-бързо и по-безопасно. И двете кръстовища са в стадий на създаване, като това при Летния спектакъл е напреднало много и през септември ще може да бъде намерено за прилагане.
Случват се забавяния по избрани планове, на вас случвало ли ви се е и на какво се дължи това?
- По разнообразни аргументи има забавяния, само че последните години Коронавирус рецесията и войната в Украйна дадоха огромно отражение на целия пазар. Голям проблем е експертността от страна на държавните органи и общините, там има все по-малко специалисти, което се отразява на качеството на планиране, документите и като цяло на сполучливото довеждане докрай на договорите. Ще дам единствено един образец с разширението на ул. " Даме Груев " в Пловдив. Там имаме две отчуждени постройки в трасето, които към днешна дата към момента не са отстранени, а през 2020 година се разгласи поръчката и през 2021 година сключихме контракт. Накратко - за три години не са придвижили документите, с цел да бъдат отстранени постройките, само че в такива случаи наподобява, че строителят е отговорен, че не се е справил в периода, който чака обществото.
Как се отрази рецесията от последните няколко години на строителния отрасъл и в частност на " Парсек Груп " - промени ли се визията ви за развиването на компанията и нейните цели?
- Кризата от 2020 и войната от 2022 се отразиха доста зле на целия отрасъл. Увеличиха се цените на материалите с 50-70%, започнаха забавяния на доставки, банкрути на производители и така нататък Държавата предприе законови промени в Закон за обществените поръчки, с което сподели воля за индексиране на контрактуваните по-рано цени по договорите за строителство. Остана сложната част - всеки възложител да си обезпечи средства, с цел да финансира индексацията по обектите. Визията ни не се е трансформирала с нищо, просто станахме по-гъвкави и започнахме вложения в човешки запаси. Наемаме млади инженери и техници, доста постоянно и без опит, само че с ясната концепция, че човешкият запас е най-голямото благосъстояние на една компания. И приканвам всички сътрудници да стартират наемане на хора с дребен опит или даже без опит, тъй като единствено по този начин ще сме конкурентоспособни.
Свързани публикации Кой ще е идващият подготвен сектор от " Хемус " 4 април 2023, 16:02 Строителят с задатъците за " Хемус " и ремонта на " Шишман ": В Пловдив не ни обичат 11 август 2022, 17:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР