Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между

...
Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: Цената на F-16 ще бъде по-ниска от 1,6 млрд. долара

Цената за самолетите F-16, за които се водят договаряния сред България и Съединени американски щати, ще бъде доста по-ниска от тавана от 1,6 милиарда $, който американският Конгрес гласоподава. Когато се договаря за военна продажба, е належащо позволение от Конгреса, като се уточни допустимо най-високата сума, която да бъде таван на договорката, с цел да не се постанова наново гласоподаване. Това съобщи посланикът на Съединените щати в България Ерик Рубин при оповестяването новия стадий от акцията „ Силата е в теб “.

Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда $, само че това не е крайната цена. Действителните дефинитивни разноски на програмата ще се основават на окончателните български условия. Нотификацията, изпратена до Конгреса, е единствено една стъпка в процеса за задгранични военни продажби. След като процесът по известяван завърши, Министерството на защитата на Съединени американски щати ще даде предложение за подписване на договорка. На този стадий ще стартират дефинитивни договаряния и българското държавно управление може да преразгледа или предефинира условията, преди да се стигне до крайната цена.

"Предложението на Съединени американски щати е всеобхватно и включва всичко належащо – от въоръжение до образование и инфраструктура. Когато преговаряме за военна продажба, би трябвало да имаме позволение от Конгреса. Това, което вършим е да уведомим Конгреса за оптимално вероятната цена, защото би трябвало да сложим таван, без да се постанова да се обръщаме повторно към законодателите и да кажем: „ Извинете, само че ни би трябвало по-висок таван “. Когато уведомяваме Конгреса обаче, споделяме допустимо най-високата сума. Той дава оторизация и по-късно договарянията не престават в тази рамка. Това вършим сега “, сподели Рубин.

Посланикът акцентира, че Румъния е доста удовлетворена от закупените изтребители и може би възнамеряват да закупят още самолети F-16.

"Един от най-важните фактори за това решение, съгласно мен, е фактът, че всички български съседи, които са в НАТО летят с F-16. Ако България избере да направи тази договорка, ще се причисли към тази група и ще има бранш на НАТО в района, в който всички самолети ще са F-16”, добави още той.

Днес Посолството на Съединени американски щати в София разгласи началото на четвъртата фаза на акцията „ Силата е в теб “. Новата фаза, озаглавена „ Маса “, демонстрира четири български организации, които са жив образец, че самодейностите стартират от българските жители.

Посланик Рубин очерта историята на акцията. „ Преди съвсем две години ние започнахме акция, с цел да притеглим внимание върху всички българи, работещи за смяната и развиването на своята страна. Българите интензивно способстват за икономическия напредък, просперитета и стабилността на една мощна България и ние виждаме това ежедневно в нашата работа. ‚Силата е в теб‘ е самопризнание за българите, които интензивно работят за бъдещето на България и, надяваме се, въодушевяват всички свои сънародници. “

„ През 2017 година ние дадохме начало на първата фаза на ‚Силата е в теб‘, наречена ‚Човек‘. Помните ли Росица – българския водач на пътнически аероплан, която показваше на своята щерка силата на упоритата работа и образованието? ‚Човек‘ беше самопризнание за достиженията на елементарните българи. “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР