Цената на петрола падна до 21-годишно дъно заради блокираното от

...
Цената на петрола падна до 21-годишно дъно заради блокираното от
Коментари Харесай

Петролът удари най-ниски цени от 21 години насам


Цената на петрола падна до 21-годишно дъно поради блокираното от ковид търсене на суровината и терзанията, че няма потенциал за съхранението й. Още в понеделник цените на американския лек нефт за пръв път в историята на търговията потънаха до негативни цени, във вторник министрите на петрола от обединението ОПЕК + организираха изключителна конференция за разискване на казуса. Не бяха взети обаче никакви решения за нови ограничения за стабилизиране цените на нефта, съобщи организация Блумбърг.

Петролният картел реши да понижи добива с към 10 милиона барела дневно от месец май. Най-вероятно и това редуциране няма да е задоволително да балансира унищоженото от пандемията търсене на петрола, което може да спадне до 30 млн. барела на ден.

В резултат на невижданата обстановката петролът Брент доближи най-ниски ценови дъна от 1999 година насам.

Безпрецедентният спад на търсенето поради породената от пандемията рецесия, дружно с ценовата война от страна на огромните петролни сили и препълването на складовете за нефт с рекордни темпове се трансформира в коктейл, който направи " черното злато " неефикасно за една нощ за доста участници на пазара. Експертите към момента не са съгласни за това кои тъкмо фактори са провокирали негативната цена за суровия петрол в Съединени американски щати.

Цената на съветския петрол Юралс също се върна на равнището от декември 1998 година под 10 $ за барел.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР