Трите завода на турската Sisecam в Търговище достигат оборот близо

...
Трите завода на турската Sisecam в Търговище достигат оборот близо
Коментари Харесай

Производителите на стъкло в България: Растящи приходи, но и загуби

Трите завода на турската Sisecam в Търговище доближават оборот близо 900 млн. лева през 2022 година, само че два от тях са на загуба. Двуцифрен растеж има и при завода в Нови пазар, само че скъпият газ води до задълбочаване на негативния резултат. Рисковете през тази година са несигурната икономическа среда и вероятно повишаване на енергоносителите.
Производителите на стъкло в страната доста усилват приходите си през 2022 година, само че скокът на разноските се отразява на крайния им резултат. Това се вижда в оповестените доклади на фирмите.

Трите стъкларски завода в Търговище, които са благосъстоятелност на турската група Sisecam, са нараснали общите си продажби с повече от 39% през предходната година, достигайки оборот близо 900 млн. лева Няма данни за размера на продадената продукция, само че огромна част от растежа евентуално е инфлационен, защото разноските на сдруженията също скачат доста. В резултат на това общият им финансов резултат леко понижава, а две от фирмите са на загуба. През тази година предприятията регистрират продължаващо нарастване на цените на електрическата енергия, като показват, че това води до спомагателен растеж на разноските за произвеждане и затруднява естественото действие на бизнеса.

Високите енергийни разноски са главната причина и за увеличената загуба на производителя на домашен произведения " Ново стъкло ". Заводът в Нови пазар е част от гръцката Hellenic Glass Industry.
Реклама
Публикуваните по-ранно данни на португалската " БиЕй глас България ", която е благосъстоятелност на заводите в София и Пловдив, също с над 40%, което се дължи основно на нараствания индустриален потенциал и по-високите цени за клиенти поради инфлацията. Скокът на разноските обаче се е отразил на рентабилността на компанията. Турските фабрики След като през 2015 година групата Sisecam раздели активността си в България на три компании, най-голямата от тях остана производителят на плоско стъкло " Тракия глас България ". Това е и единствената от трите, която през предходната година регистрира облага, като финансовият резултат нараства с повече от 28% (виж таблицата). Най-голям е пазарът на компанията в Европейския съюз (над 171 млн. лева.), следван от този в трети страни. Продажбите в страната са 128 млн. лева

Най-голям като шеф е производителят на домакинско стъкло " Пашабахче България ", въпреки че през предходната година има леко понижение на заетите. Продажбите през 2022 година нарастват с близо 40%, като най-големи пазари са Германия, Турция, Англия, Италия, Швейцария, Нидерландия и други Този растеж обаче е бил съпроводен и с по-високи разноски, което е повода компанията да излезе на загуба. Нещо повече - за тази година " Пашабахче " чака да създаде 86 хиляди тона продукция, а продажбите да доближат 277.4 млн. лева, което значи спад с 5%.

Производителят на автомобилни стъкла " Шишеджам аутомотив България " пораства най-силно през предходната година, като продажбите надвишават 157 млн. лева Това разрешава на компанията и доста да ограничи загубата си. За тази година прогнозите също са по-добри: предприятието чака да създаде 5 млн. кв.м продукция и да реализира продажби за 200.3 млн. лева, или растеж над 27%.
Заводът за плоско стъкло е единственият от трите на Sisecam с облага през предходната година Фотограф: Красимир Юскеселиев
Домакинско стъкло в Нови пазар Двуцифрен растеж на приходите отбелязва и. Увеличение има както в размера на продажбите, по този начин и в междинната продажна цена. Това обаче не е било задоволително, с цел да компенсира забележителния растеж в себестойността на продукцията - с близо 50%, вследствие на " рисково високите " цени на енергоносителите, се споделя в доклада. По данни на компанията газът е поскъпнал с 200% по отношение на равнището от 2021 година Затова и проектите й включват създаване на апаратура за различно гориво. Увеличените разноски, както и фактът, че последните три месеца заводът не е работил поради ремонт и профилактика на ванната пещ, са повода за задълбочаването на загубата през 2022 година От компанията показват, че скъпата сила е отстранила позитивния резултат от възобновяване на икономическата и пазарна среда след коронавирус - най-много съживяването на хорека бранша и активизирането на пазарите на домакинско стъкло.
Реклама
Засега тази година компанията регистрира постоянни позитивни междинни финансови резултати с помощта на нормализирането на някои цени на енергоносителите, както и възобновяване на продажбите до равнищата отпреди коронавирус. Рискове обаче може да дойдат от утежняване на макроикономическата среда и повишаване на силата.

Основната част от продукцията е за експорт - 93% от продажбите, като най-големи пазари са Гърция, Румъния, Италия, Сърбия, Полша и други Другите производители Най-голямата компания в бранша в страната от няколко години е португалската " БиЕй глас България ", която е притежател на някогашните " Дружба стъкларски фабрики " в Пловдив и София. От една страна, това се дължи на разделянето на бизнеса на Sisecam на три, а от друга, на промени в границите на групата и превръщането на българското сдружение в търговски център, през който минават продажбите на всичките 12 завода на BA Glass в Европа. С това " БиЕй глас " стана неоспорим водач, като през 2022 година продажбите доближават 2.8 милиарда лева (близо 42% ръст).

Плевенският " Рубин трейдинг ", който създава стъклен амбалаж, не е разгласил доклад в законовия период до края на септември. Вместо това в Търговския указател е подадено листче с декларация без данни, тъй че приходите остават на мрачно. За миналата 2021 година компанията, която се свързва с Александър Сталийски, регистрира 51.6 млн. лева продажби, само че и 14.6 млн. лева позитивни промени в подготвена продукция и незавършено произвеждане, както и 541 хиляди лева чиста облага.

По-рано тази година беше оповестено, че " Рубин " влага над 100 млн. лева в построяването на нова 300-тонна пещ, която ще усили потенциала на завода с 80%. Новото оборудване се чака да стартира да работи при започване на 2024 година Заводът в Плевен е благосъстоятелност на " Глас контрибюшън " (също без импортиран доклад в законовия срок), само че е предан чартърен на дъщерната " Рубин трейдинг ", която на практика прави производството. Неофициалният притежател обаче е близкият до Бойко Борисов Александър Сталийски, който го закупи посредством комплицирана скица с цесии и прихващания след банкрута на КТБ.
Производителят на домакинско стъкло в Нови пазар регистрира 50% по-висока себестойност на продукцията поради повишаването на енергоносителите Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР