Трима работници били покосени от жестока прокоба, след като през

...
Трима работници били покосени от жестока прокоба, след като през
Коментари Харесай

Летнишкото съкровище убива човек в момента на откриването

Трима служащи били покосени от жестока поличба, откакто през 1963 година откриват едно от най-прочутите съкровища по нашите земи – Летнишкото богатство. Въпреки че не получили парична премия, откривателите на имането били осъдени от ориста.

Летнишкото богатство е формирано от златни, бронзови и сребърни плочки, чиято направа прави благосъстоянието едно от най-уникалните, откривани у нас и по света. С излизането му на бял свят обаче се отключва зла поличба, която застига тримата мъже, които го разкрили в земите на северния град Летница.

Един от служащите умира, още когато съкровището било извадено от земята. Неговото име и до през днешния ден не се загатва от локалните поради боязън да не споделят участта му.

Мъжете работели в местността Христов хълм, където копаели основите на нов обор за овце.

 Летнишкото богатство убива човек сега на откриването

Тогава лопатата на един от тях – Кънчо Тинчев, блъснала в нещо железно.

Когато се разровили, служащите разкрили, че подземен са разпръснати куп плочки с неразбираеми изображения по тях. Разбирайки, че тези плочки са от злато, сребро и бронз, мъжете се зарадвали, мислейки, че са забогатели.

Радостта на един от тях обаче не траела дълго и малко откакто извадили съкровището от земята, той се строполил върху него. На място бил извикан локалният лекар Георги Николов, който единствено установил необикновената гибел.

Мълвата за откритото имане бързо се разнесла в града и откакто кметът Тодор Байнов научил, наредил на служащите да му донесат всичките 23 плочки. Те незабавно изпълнили нареждането му.

 Летнишкото богатство убива човек сега на откриването

Слухът стигнал и до кварталния полицай, с което тайната дефинитивно се разбулила. Отвели на разпит служащите, а те разказали всичко за находката. Кметът също бил извикан и заставен да съобщи цялото богатство.

Откривателите му не доживели до дълбока напреднала възраст, като животът им е бил цялостен с нещастия. Дъщерята на единия от тях изчезва при загадъчни условия, а синът на другия от служащите умрял преди него.

 Летнишкото богатство убива човек сега на откриването

Днес Летнишкото богатство се съхранява Националния археологически музей. Изследователи споделят, че подредени една до друга плочките разказват пътя, който всеки тракийски войник би трябвало да извърви, с цел да доближи съвършенството.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР