Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че предстоят още преговори, за

...
Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че предстоят още преговори, за
Коментари Харесай

Московски: Продължават преговорите за пакета „Макрон“

Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че предстоят още договаряния, с цел да бъда защиени ползите на българските превозвачи. Относно така наречен пакет за подвижност „ Макрон “ той добави, че позицията на България е била точна и ясна през цялото време.

Министърът осведоми, че министър председателят

Бойко Борисов е провел незабавни телефонни диалози с френския президент Еманюел Макрон, както и с канцлера на Германия Ангела Меркел .

По думите му сега се разискват разновидности за отпадане на част от рестриктивните мерки, които се вкарват с този пакет.

Според Московски плануваните ограничения биха довели до изпадането на българските превозвачи в неконкурентоспособност. Оспорвани са текстовете, водачите наложително да се прибират през несъмнено време вкъщи или в база на компанията, тъй като това са голословни разноски. Оспорва се и невъзможността превозвачите да почиват в кабините на камионите, а това основава и различен проблем със застрахователните компании, които не покриват вреди, в случай че водачът не е бил на място, също по този начин от по кое време да стартират командировъчните и други.

Всички условия, които в този момент са заложени в пакета са ужасно рестриктивни за нашите превозвачи .

И ще се опитаме оптимално да им защитим интереса. Още повече, че това е пакет, който ще влезе важи единствено за страните от Европейски Съюз. Тук може да си зададем въпросът какво ще се случи с турските и иранските превозвачи или украинските. Да не се окаже, че тези ограничения ще бъдат доста по-строги и рестриктивни за българи и румънци, а пък надлежно да се отвори порти за трети страни и те да не ги спазват”, съобщи министър Ивайло Московски.

По думите на министъра на следващия ден следва нов телефонен диалог на премиера Борисов с френския президент, а в понеделник ще се водят договаряния и с еврокомисаря по превоз Виолета Булц, която идва у нас.

Критика по тематиката имаше и от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ,

която пред представителите на Европейския юношески конгрес в България сподели: „ Тези дни Европа ще вземе решение за по този начин наречения „ пакет за подвижност “ и това е избор и за България дали ще защитим националния си интерес или още веднъж ще бъдем послушните, които ще се задоволим с едно „ мон шери “ или „ скъпи Бойко “. Колко коства това „ мон шери “ – да заличиш цялостен транспортен отрасъл на една страна “.

Според нея страната ни е пропуснала момента да откри съидейници измежду други държавни управления в Европа: „ Българското държавно управление пропусна времето, в което можеше да се обърне към румънското, гръцкото, полското, испанското и португалското държавни управления, да откри съидейници и да отстоява дела. Не единствено българска национална, а европейската идея за равни благоприятни условия “.

Нинова добави: „ Ако държавното управление и Бойко Борисов през днешния ден защитят българския народен интерес и спрат този дискриминационен и неправдив „ пакет за подвижност “, аз ще съм първата, която ще го поздрави и ще му стисне ръката, само че се колебая “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР