Транспортният министър Георги Тодоров е сезирал Софийска градска прокуратура за

...
Транспортният министър Георги Тодоров е сезирал Софийска градска прокуратура за
Коментари Харесай

Историческата естакада на Шабла стигна до прокуратурата в София

Транспортният министър Георги Тодоров е сезирал Софийска градска прокуратура за подозрения за измами при осъществяването на историческия план за възобновяване на морска естакада и островна площадка на гр. Шабла. Това оповестиха за „ БАНКЕРЪ “ от транспортното ведомство. Причината за решението на министър Тодоров е отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), направен след " проверка " на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) по законосъобразността на социална поръчка за възобновяване на естакадата.

 

В отчета на АДФИ, подписан още на 24 април 2021 година, е посочено, че тестваните документи „ съдържат белези, от които може да се направи аргументиран извод за предумишлено, погрешно или неопределено показване на обстоятелства, по отношение на осъществяването на контракт № 47/07.11.2014 г, подписан сред Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ и Консорциум „ морска естакада Шабла “, с предмет “Инженеринг за възобновяване на пристанищно основание при нос Шабла-морска естакада с островна площадка “ и съставляват знак за машинация по смисъла на §1, т. 9 от Закона за държавна финансова ревизия. “

Сагата с възобновяване на морската естакада на гр. Шабла стартира още през 2014 година с оповестяването на съответната социална поръчка. Проектът е избран като „ предпочитан “ и  за него са заделени 6.2 млн. лв.. Конкурсът е извоюван от особено основания консорциум „ Морска естакада Шабла “, чиято цена - 6.186 млн. лева без Данък добавена стойност е приета за най-адекватна. Водеща компания в консорциума е „ Строително-предприемачески холдинг “, която се свързва с родственик на някогашния енергиен министър Румен Овчаров, за което „ БАНКЕРЪ “ осведоми читателите си още преди 7 години (виж ).

Обществената поръчка е обжалвана в Комисия за защита на конкуренцията на 3 април 2014 година от варненската компания „ Космос шипинг “, само че с решение от 14 май, антимонополната комисия оставя жалбата без почитание.

На 6 април 2015 година персонално тогавашният транспортен министър Ивайло Московски прави „ първа копка “ на оборудването, един до друг с кмета на Шабла и уволненият неотдавна общоприет шеф на ДППИ инж. Ангел Забуртов.

Според плана, морската естакада би трябвало да влезе на 414 м в морето, да е необятна 6 метра и да води до неестествен остров, издигащ се на 8.5 метра над водната повърхнина.

Честата приложимост да думичката „ би трябвало “ не е инцидентна, тъй като 7 години след оповестяването на публичната поръчка, 6 години след „ първата копка “ и близо 5 години след пусковия период, обектът по този начин си и стои - стартират, само че незавършен.

Основните аргументи, изтъквани публично от последния началник на ДППИ Ангел Забуртов, са „ тежките хидрометеорологични условия в региона “, които в избрани месеци са разрешавали да се работи едвам по четири-пет дни.

За страдание, инж. Забуртов не беше открит за коментар. Колкото до парите за естакадата - тези 6.18 млн. лева, най-вероятно е ненужно да загатваме, че от дълго време са изхарчени.

 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР