90 на сто от неочакваните печалби от замразените руски активи

...
90 на сто от неочакваните печалби от замразените руски активи
Коментари Харесай

Печалбите от замразените руски активи в ЕС отиват в Украйна

90 на 100 от непредвидените облаги от замразените съветски активи в Европейски Съюз ще отидат за военна поддръжка за Украйна по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ).

Останалите 10 на 100 от приходите са за бюджета на Механизма за Украйна. Те са за невоенна помощ.

Това взеха решение през днешния ден в Брюксел посланиците на страните от Европейски Съюз, оповестиха от ротационното белгийско председателство. Окончателното решение би трябвало да бъде взето от Съвета на равнище министри.

От председателството не оповестиха каква е точната сума от непредвидените облаги. Смята се обаче, че тя варира сред 2,5 и 3 милиарда евро годишно.
Особеният белгийски случай
Постигането на съглашението стана допустимо, откакто Белгия даде знак, че е подготвена да промени метода, по който третира приходите на своя територия.

Замразените активи са най-вече в Белгия. Те се намират в депозитара за скъпи бумаги „ Юроклиър “. Именно по тази причина кралството играе изключително значима роля в ориста на тези активи.

През 2022 година Брюксел взе решение цялата непредвидена облага от облагането с корпоративен налог на замразените на нейна територия съветски активи да бъде употребена за военна помощ, обясниха от белгийското председателство. Този налог в страната е в размер на 25 на 100 и важи за всяка интернационална компания съгласно интернационалните счетоводни стандарти. Именно по тази причина Белгия реши облагите от тези данъци да бъдат употребявани в поддръжка на Украйна и нейните жители. Това бе последвано от основаването на народен Фонд за Украйна през 2023 година

Така упованията за финансовата 2024 година са приходите от замразените съветски активи в Белгия да възлязат на 1,7 милиарда евро. От тях 1 милиард към този момент са заделени за военна помощ за Украйна.

Федералните управляващи в Брюксел обаче дадоха сигнал, че от 2025 година считат да трансферират облагите от облагането в общ фонд на Европейски Съюз или на Г-7 за Украйна.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР