Трабантът - колата символ на всекидневието в комунистическа Източна Германия

...
Трабантът - колата символ на всекидневието в комунистическа Източна Германия
Коментари Харесай

"Миризливко" за 10 000 евро - "Трабант" стана на 70 години

Трабантът - колата знак на всекидневието в комунистическа Източна Германия продължава да очарова, омайва и забавлява. Има търсене на аварийни елементи, очаквания за увеличение на цените, възнамерява се разширение на музея в чест на " дребния миризливко ", написа ДПА.

Шейсет години откакто първият Trabant P50 слиза от конвейера в източногерманския град Цвикау на 7 ноември 1957 година, дребната кора с кръгли фарчета към момента има фенове. " Трабантът е кола, която просто се отличава от всички останали ", споделя Франк Хофман, който кара жълт модел P601.

От родния си град Цвикау, близо до границата с Чехия, той ръководи онлайн компания за доставки по пощата на запаси елементи, които се създават в дребни количества.

До прекъсването на производството на трабантите през 1991г., година след обединяването на Германия, от паметния автомобил са създадени към три милиона броя.

Когато Хофман стартира бизнеса си през 2003 година, малко на брой имат вяра, че ще се задържи дълго. Компанията му обаче пораства и сега предлага 1500 разнообразни елементи - от най-малките винтчета до цели мотори.

" Трабантът е цялостната диаметралност на днешния високотехнологичен свят ", споделя запалянкото.

По думите му за ремонт на един трабант са нужни минимални механически знания с помощта на елементарния способ на производството му.

Точно това е задачата, заложена от източногерманското държавно управление през 1954 година - дребната фамилна кола да бъде здрава, икономична и евтина.

По това време има дефицит на ламарина, тъй че дизайнерите измислят фамозното купе от синтетичния материал дуропласт.

Малката кола с двутактов мотор и мазната бликам дим от ауспуха и до момента е знак на социализма и плановата стопанска система. Малко след появяването му на пазара управляващите стопират по-нататъшното му развиване, чак до края на 80-те, когато в новите модели Трабант са инсталирани четирицилиндрови мотори, създадени от Volkswagen.

Тогава обаче Източна Германия доближава края си, а паметната кола е изживяла времето си.

За доставчика на части Хофман неналичието на механически прогрес сред 1958 и 1991 година е облекчение - той не се нуждае от номера на модела от избрана година, защото множеството елементи на процедура са едни и същи.

В момента в Германия има 34 500 лицензирани трабанта, чиито притежатели не са единствено от някогашните източни провинции.

Волфганг Кислинг е ръководител на Международния указател на Трабант, който държи всички права върху марката и маркетинга. Кислинг вижда интерес измежду по-младите хора, който съгласно него не може да бъде пояснен само с носталгия. Малкият автомобил е на път да стане колекционерски обект, правдиво реконструиран по отношение на истинските характерности.

Трабантът към този момент не може да бъде възприеман като инвестиция, само че добре непокътнати модели като Trabant Tramp - гражданската версия на военния Kuebel - могат да доближат цена към 10 000 евро.

В родния град на Трабанта сега тече подготовка за огромно ревю за " дребния миризливко ". Автомобилният музей " Аугуст Хорх " в Цвикау се уголемява и е отворен за нова непрекъсната експозиция, по-голямата част от която ще бъде отдадена на трабанта.

Сред експонатите ще бъде " Номер 57 " от първата серия от 150 коли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР