Този въпрос си задават хиляди хора, когато с годините започват

...
Този въпрос си задават хиляди хора, когато с годините започват
Коментари Харесай

Как да забавите промените с възрастта

Този въпрос си задават хиляди хора, когато с годините стартират да усещат промени и нарушавания в това отношение. Но по-важният проблем е дали има способи и какви са те, с цел да се забавят възрастовите промени в паметта, зрението и слуха.

Отговор ще получите от двама експерти: доцент доктор Асен Куцаров - експерт УНГ, гр. Велико Търново и доктор Йордан Йорданов д.м., експерт очни заболявания, гр. Варна пред Яна Бояджиева от БЛИЦ.

Физиологичните възрастови нарушавания на паметта са известни още като леки нарушавания на паметта с течение на възрастта или понижаване на паметта с годините. Основните прояви включват: забравяне на имената на хора при скорошни запознанства; забравяне на местата на предметите, където са били оставени от тях самите - чантата или портфейла; от време на време мъчно си спомнят избрани думи по време на диалог. Физиологичните възрастови нарушавания на паметта се срещат при доста хора след 50-годишна възраст.

След като стартират да остаряват, е изцяло обикновено хората да имат проблеми със запомнянето на имената на хора, с които са се срещнали инцидентно, както и на тези, с които не контактуват постоянно. Нормално е да не си спомнят къде са оставили някои движимости. С течение на възрастта понижават както физическите, по този начин и умствените качества на индивида.

Забравянето поражда, тъй като мозъкът стартира да губи нервни кафези след 20-годишната си възраст. И тези кафези не се възвръщат. Около 40% от хората на възраст над 65 години имат възрастови нарушавания на паметта. А всяка година един % от хората с физиологични възрастови нарушавания на паметта развиват оглупяване (деменция). Тези естествени промени водят до усложнения със заучаването и запаметяването на нова информация.

Добре знае се, че с възрастта се усилва и вероятността от понижаване на слуха, също така се намалява толерантността към интензивния звук. Отстраняването на наднормения или натоварен звук е значимо за всички работещи, само че изключително значимо е за застаряващите. Установено е, че при хора над 50-годишна възраст, без да е повреден слухът, понижава различителната дарба към високочестотни звуци.

Това може да докара до усложнения в връзка, те по-трудно да схващат диалог и/или указания по отношение на извършване на някаква работа. Освен това тези хора по-трудно могат да дефинират източника на звука. Това е от изключително значение, когато се употребяват звукови сигнали за обезпечаване сигурността при работа или осъществяване на трудова активност.

Зрението също се утежнява с възрастта, от една страна - нормалните промени като старческо далекогледство (пресбиопсия), а от друга - свързани с възрастта промени в макулата, стъкловидното тяло, глаукома, катаракта. Като резултат от всичко това при застаряващите понижава зрителната заостреност, следи се намалена дарба за аклиматизация към предмети с близко разстояние, понижена разграничителна дарба за цветове, стереоскопична зрителна заостреност и смяна в зрителното поле. Голяма част от пациентите имат синдрома на сухото око, обвързван с понижено количество и качество на сълзите.

Как да подобрим и забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

В основата на избора на средство, повлияващо паметта, зрението и слуха, е неговата висока успеваемост при продължителна приложимост, добра търпимост без странични резултати и комфортен дневен банкет. С оглед на обстоятелството, че пациентите, имащи потребност от подкрепяне на тези функционалности, имат и редица други болести, от ден на ден се постанова мнението изборът да е повече в посока към естествените съставки (хранителни добавки).

Особено ефикасни са тези, съдържащи веществото Цитиколин (Цитизин). То усъвършенства мозъчното кръвообращение и това на окото и ухото, което обезпечава лековит и профилактичен резултат при закъснение процесите на стареене на мозъка, зрението и слуха. Продължителната приложимост на подобен артикул усъвършенства паметта, зрението и слуха, повлиява шума в ушите и нарушаването на равновесието.

Над 90% от възрастните хора имат и съпътстващ звук в ушите, който съществено нарушава психическия им комфорт и съня. Последният е изключително изразен в тиха среда и вечер след лягане за сън.

Да запазите вашата памет остра, е належащо да се храните здравословно и пълноценно; да сте физически активни; да осигурите извършения за мозъка си като примерно решение на кръстословици. Или пък нови занимания. Нужно е да ограничите оптимално равнището на напрежението, откажете цигарите, избягвайте използването на алкохол. И... приемайте ефикасните хранителни добавки.

Потърсете незабавна здравна помощ, в случай че имате признаци на мозъчен инсулт като:

• ненадейно объркване;

• усложнен говор;

• ненадейно изтръпване или уязвимост в лицето, ръката или крайници, изключително от едната половина на тялото;

• неочакван световъртеж;

• загуба за равновесие или проблеми с походка;

• ненадейно и мощно главоболие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР