Държавите-членки на ЕС насочват между 34 и 48 млрд. евро

...
Държавите-членки на ЕС насочват между 34 и 48 млрд. евро
Коментари Харесай

WWF: Държави от ЕС харчат милиарди за дейности, които вредят на природата

Държавите-членки на Европейски Съюз насочват сред 34 и 48 милиарда евро европейски дотации годишно за действия, които вредят на природата. Това демонстрира нов отчет на WWF. Макар че тези нездравословни дотации обгръщат всички съществени браншове на стопанската система, главната част от тях произлиза от селското стопанство.

Според проучването до 60% от финансирането по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейски Съюз, се изразходва от страните за действия, които предизвикват огромно неустойчиво земеделие.

Тези практики не обезпечават поддръжка на земеделските стопани и опустошават естествените местообитания.

 Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал 3 мин. Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал  Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ) 2 мин. Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ)  Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици 6 мин. Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици  С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив? 3 мин. С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив?  Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира 2 мин. Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира  Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал 3 мин. Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал  Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ) 2 мин. Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ)  Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици 6 мин. Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици  С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив? 3 мин. С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив?  Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира 2 мин. Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира

„ Правителствата освен харчат милиарди евро от парите на данъкоплатците, които вредят на природата, само че и подкопават напъните на Европейски Съюз за нейното запазване и възобновяване в сходство с интернационалните задължения. Пренасочването на тези дотации може елементарно да запълни дефицита от финансиране, нужен за реализиране на задачите на Европейски Съюз в региона на биологичното многообразие “, споделя Естер Асин, шеф на офиса за Европейски политики на WWF.

ИНТЕРАГРИ България уголемява своето портфолио от артикули и услуги, съобразени с самостоятелните потребности на фермерите

Докладът включва образци за нездравословни дотации от земеделието, транспортната и водна инфраструктура от редица страни, измежду които и България.

Какво се случва с пасищата у нас?

Първоначално планувана като мярка за запазване на българските пасища в националните паркове, пасищното отглеждане на животни у нас се е трансформирало в ослепителен образец за последствията от нездравословните дотации.

Снимка: Getty Images

Стимулирайки фермерите да внасят от ден на ден стада говеда в планините, това води до понижаване на растителността.

И в трите ни национални паркове – „ Рила “, „ Пирин “ и „ Централен Балкан “ се прави сезонна субсидирана паша на наедрял рогат добитък по мярката „ пасторализъм “.

Пасторализмът е част от националния аграрни проект, финансиран от Европейски Съюз. Той има за цел да резервира откритите площи посредством паша на овце и обичайни говеда. Така тревните екосистеми и обвързваните с тях скъпи местообитания и типове в предпазените територии и зони се съхраняват.

Убийства и измъчвания на крави и бикове провокираха вълна от неодобрение. На нос Емине, в полите на Стара планина и на брега на Черно море доброволци се редуват на смени да пазят животните, тъй като ги е боязън дали ще ги намерят на сутринта и в какво положение

Но включването на тежкия добитък, съчетано с провокациите на контрола на добитъка в отдалечените региони, основава по-голям проблем, вместо да го взема решение, предизвестяват данните от отчета.

Дирекциите на националните паркове и откривателите в детайли са документирали неподходящото влияние на тежките говеда върху тези деликатни екосистеми, в това число замърсяване на езерата, ерозия, увреждане на водите и понижаване на благосъстоянието на растителните типове.

Местните животни също са наранени, защото се е нараснала битката за храна и местообитание с балканската сърна, също и нападенията от мечки и вълци.

Министърът на земеделието гостува в " Тази заран "

Тревните площи и редки растения се стъпкват и изяждат от добитъка, който замърсява изворите и езерата, навлиза в резервати и пречат на дивите кози да живеят в естествените си местообитания.

Докато пашата в националните паркове остава позволена от закона, прекъсването на субсидирането ѝ би спомогнало да се понижи отрицателното въздействие върху планинските езера и ливади, акцентират експерти от WWF.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР