Този текст изобилства от краткосрочни прогнози, надничащи през оградата в

...
Този текст изобилства от краткосрочни прогнози, надничащи през оградата в
Коментари Харесай

Икономика: Китайско изпреварване

Този текст изобилства от краткосрочни прогнози, надничащи " през оградата " в идната година. Китайските властници обаче имат по-дългосрочна визия. Те се взират в далечното бъдеще и се произнасят по отношение на курса, който страната им ще следва освен през идната година, само че за десетилетия наред.

През 1987 година тогавашният висш водач Дън Сяопин разгласи, че Китай ще се стреми да усили четири пъти своя Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през последните две десетилетия на предишния век, след което още веднъж да го учетвори през първите 30 до 50 години на сегашния. В по-близкото минало, през ноември 2020 година, Си Цзинпин сподели, че е " изцяло допустимо " страната да удвои своя Брутният вътрешен продукт от 2020 до 2035 година Ако той се окаже прав, Китай може да изпревари Съединени американски щати и да стане най-голямата стопанска система в света доникъде на идващото десетилетие. Мнозина в Америка са изнервени от тази вероятност.

Тези прогнози са прекомерно смели, защото трагично могат да се объркат, даже когато са направени от могъщи водачи, оказващи известно въздействие върху развиването на нещата. Самият Дън беше ядовит по отношение на самохвалството на Никита Хрушчов през 1961 година, че " съгласно научни калкулации " Съюз на съветските социалистически републики всъщност ще приключи построяването на комунизма до 1980 година, осигурявайки на своите жители витален стандарт, надалеч надхвърлящ този, на който се радва американската работническа класа. На руските пощенски марки от тази ера се появиха прогнози по какъв начин млеконадоят ще се утрои, а месопреработването ще се вдигне четири пъти.

Откакто Си произнесе своята последна тирада, четири закани за стопанската система станаха по-очевидни: разноските за битка с пандемията, софтуерната война със Съединени американски щати, прегряването на пазара на парцели и демографският спад. Появата на по-заразни разновидности провокира безпорядък в китайската политика за нулев коронавирус, намалявайки нейната успеваемост и повишавайки разноските. Китай обаче не желае да я изостави от боязън, че вълна от инфекции бързо ще залее лечебните заведения и ще покоси уязвимото възрастно население, огромна част от което остава неимунизирано или не си слага бустери. (Затрудненията на Китай се усилват от отхвърли на Си да внася ваксини, основани от Запада, които, наподобява, основават по-дълготрайна отбрана от локалните други възможности.)
Реклама
Друга спънка пред възхода на Китай е враждебният отговор на Съединени американски щати по отношение на софтуерните упоритости на страната. Строгият надзор върху износа, натрапен в края на 2022 година, може да прекъсне достъпа на Китай до софистицирани полупроводници. Това може да затрудни някои от нововъзникващите промишлености и да принуди Пекин да насочи запаси към прекопирване на технологии, които към този момент не може да купува от чужбина. По този метод страната може да се окаже в парадоксална позиция: да не може да внася чиповете от висок клас, които желае, и да не желае да внася имунизациите от висок клас, от които се нуждае.

Трета накърнимост са съмненията на жилищния пазар в Китай. Строителите продадоха през 2021 година над 1.56 милиарда квадратни метра нови жилища, което е все едно за една година да се презастрои цялата жилищна повърхност в Манхатън, умножено по 12. Много икономисти считат, че това число бележи върха на имотния пазар в Китай.

Симптом за идните проблеми беше ориста на колоса в областта на недвижимостите Evergrande, който банкрутира в края на 2021 година През 2022 година финансовите усложнения на бизнесмените сътвориха проблеми в строителството и предизвикаха безпокойствие измежду купувачите на жилища. Продажбите спадат с 27% през първата половина на годината в съпоставяне със същия интервал на миналата. Но даже доверието на купувачите на жилища да може да бъде възобновено, през идващото десетилетие техният брой ще намалее, защото урбанизацията се забавя, а прирастът се насочва към своя пик.

Нарастването на популацията фактически доближава своя връх по-рано от предстоящото. В момента Китай би трябвало да има население 1.51 милиарда души, сочат прогнози на Организация на обединените нации, направени при започване на 90-те години на предишния век. Всъщност в този момент в страната живеят съвсем 100 милиона по-малко от това. В момента Организация на обединените нации счита, че китайското население в трудоспособна възраст може да намалее с 10% до 2035 година и с съвсем 30% до 2050 година спрямо актуалното му равнище.
Реклама
Забавящият се напредък на Китай и ускоряващият се демографски спад хвърлят нова сянка върху вероятностите за ориста на стопанската система му. Тези трендове отдалечават във времето момента, когато се чака Китай да стане най-голямата стопанска система в света. А сега някои към този момент си мислят, че този ден в никакъв случай няма да пристигна. Когато режимът на Хрушчов разгласи, че неговото потомство руски жители скоро ще живее в изискванията на издигнат комунизъм, един създател на речи се пошегува, че този девиз " ще трае епохи ". Съюз на съветските социалистически републики беше на 20 години от основаването на утопията и си остана там вечно. Подобно мнение се чува сега и за Китай: той е 10-15 години от изпреварването на Съединени американски щати - и постоянно ще бъде.

Ако Китай не реализира тази цел до началото на идващото десетилетие, в никакъв случай няма да го направи, счита консултантската компания Capital Economics. Според един от сюжетите Брутният вътрешен продукт на Китай може да надмине този на Съединени американски щати при започване на 2030 година, оправдавайки упованията на китайските " бикове " единствено с цел да изостане още веднъж, защото работната мощ понижава, оправдавайки прогнозите на китайските " мечки ". Марк Уилямс от Capital Economics съпоставя този сюжет с така наречен il sorpasso от 1987 година, когато стопанската система на Италия краткотрайно изпреварва Англия. " Краткотрайно sorpasso " за Китай би било " най-благоприятният резултат ", тъй като " всеки ще се окаже прав ", майтапи се той.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР