Час по-рано, около 22:00 часа, министърът на отбраната на Словакия

...
Час по-рано, около 22:00 часа, министърът на отбраната на Словакия
Коментари Харесай

Вицепремиерът Томаш Тараба: Роберт Фицо ще оцелее, животът му вече не е застрашен

Час по-рано, към 22:00 часа, министърът на защитата на Словакия Робърт Калиняк съобщи, че министър председателят на страната Роберт Фицо към момента е в операционната, където към този момент повече от 3 часа лекарите се борят за живота му.

В изказване пред медиите Калиняк определи здравословното положение на премиера като " в действителност съществено " и добави, че сега няма положителни вести, цитираха думите му международните организации.

Снимки от опита за нападение против Роберт Фицо 

59-годишният министър-председател на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда след политическо събитие при опит за ликвидиране, който шокира дребната страна и отекна в цяла Европа, означи Асошиейтед прес.

Премиерът Фицо участваше на изнесено държавно съвещание в Хандлова, град с 18 000 поданици в централната част на Словакия, когато беше атакуван пред културния център на обитаемото място.

Въоръженият мъж простреля Фицо пет пъти, оставяйки премиера в сериозно положение, сподели министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок на брифинг, представен от Би Би Си.

Снимка: АР/ТАСР/БТА

Нападението против словашкия министър председател е било политически стимулирано, сподели и словашкият министър на защитата Роберт Калиняк, представен от Франс прес.

Ешток изрази убедеността си, че стрелбата е стимулирана от речта на омразата, популяризирана в обществените медии, и прикани жителите да не " дават отговор на омразата с ненавист ".

Снимка: АР/ТАСР/БТА

От друга страна Ещок се обърна към медиите и репортерите в залата с обвиняването, че " доста от вас бяха тези, които сееха тази ненавист ".

Той приключи обръщението си с апела към медиите, че имат " обществена отговорност " да се борят с разпространяването на ненавист.

Пред Би Би Си вицепремиерът Тараба подлага на критика опозиционните партии, обвинявайки ги, че употребяват " подправени разкази " и рисуват Фицо " съвсем като страшилище ", мнения, които съгласно него не са присъщи на демокрацията.

Стрелбата в сряда против словашкия министър председател Роберт Фицо след политическо събитие провокира потрес в цяла Европа три седмици преди плануваните избори за Европейски парламент.

Снимка: АР/ТАСР/БТА

Лидери от целия политически набор осъдиха очевидния опит за ликвидиране на, както се изрази АП, популисткия, проруски водач, наричайки го офанзива против демокрацията.

Хиляди словаци стачкуваха против препоръчаната от държавното управление на Фицо промяна на публичния оператор през последните седмици. Националната телевизия ще бъде закрита през юни и сменена с нов орган с нов шеф. 

" Сега настроението в страната е доста неприятно ", сподели за Би Би Си журналистът Лукаш Ондерчанин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР