Час по-рано, около 22:00 часа, министърът на отбраната Робърт Калиняк

...
Час по-рано, около 22:00 часа, министърът на отбраната Робърт Калиняк
Коментари Харесай

И след часове в операционната Роберт Фицо се бори за живот

Час по-рано, към 22:00 часа, министърът на защитата Робърт Калиняк съобщи, че Роберт Фицо към момента е в операционната, където към този момент повече от 3 часа лекарите се борят за живота му.

В изказване пред медиите Калиняк определи здравословното положение на премиера като " в действителност съществено " и добави, че сега няма положителни вести, цитираха думите му международните организации.

Снимки от опита за нападение против Роберт Фицо 

59-годишният министър-председател на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда след политическо събитие при опит за ликвидиране, който шокира дребната страна и отекна в цяла Европа, означи Асошиейтед прес.

Премиерът Фицо участваше на изнесено държавно съвещание в Хандлова, град с 16 000 поданици в централната част на Словакия, когато беше атакуван пред културния център на обитаемото място. Беше превозен с хеликоптер до болница в Банска Бистрица - столицата Братислава, на 140 км от Хандлова, се оказа прекомерно надалеч за положението на премиера. 

Въоръженият мъж простреля Фицо пет пъти, оставяйки премиера в сериозно положение, сподели министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок на брифинг, представен от Би Би Си.

Снимка: АР/ТАСР/БТА

Нападението против словашкия министър председател е било политически стимулирано, сподели и словашкият министър на защитата Роберт Калиняк, представен от Франс прес.

Ешток изрази убедеността си, че стрелбата е стимулирана от речта на омразата, популяризирана в обществените медии, и прикани жителите да не " дават отговор на омразата с ненавист ".

Снимка: АР/ТАСР/БТА

От друга страна Ещок се обърна към медиите и репортерите в залата с обвиняването, че " доста от вас бяха тези, които сееха тази ненавист ".

Той приключи обръщението си с апела към медиите, че имат " обществена отговорност " да се борят с разпространяването на ненавист.

Пред Би Би Си вицепремиерът Тараба подлага на критика опозиционните партии, обвинявайки ги, че употребяват " подправени разкази " и рисуват Фицо " съвсем като страшилище ", мнения, които съгласно него не са присъщи на демокрацията.

Стрелбата в сряда против словашкия министър председател Роберт Фицо след политическо събитие провокира потрес в цяла Европа три седмици преди плануваните избори за Европейски парламент.

Снимка: АР/ТАСР/БТА

Лидери от целия политически набор осъдиха очевидния опит за ликвидиране на, както се изрази АП, популисткия, проруски водач, наричайки го офанзива против демокрацията.

Хиляди словаци стачкуваха против препоръчаната от държавното управление на Фицо промяна на националния ефирен оператор RTVS през последните седмици. Националната телевизия ще бъде закрита през юни и сменена с нов орган с нов шеф. 

Кореспондентът на Би Би Си в Прага Роб Камерън заяви, че медийни известия, че стрелецът - 71-годишен мъж от Южна Словакия - е бил стимулиран от решението за затваряне на RTVS, не са доказани. Междувременно маджарски проверяващ публицист сподели, че нападателят по-рано е бил обвързван с проруска паравоенна група.

" Сега настроението в страната е доста неприятно ", сподели за Би Би Си журналистът Лукаш Ондерчанин.

Коалиционен съдружник на Фицо - вицепремиерът Андрей Данко (лидер на съуправляващата ултранационалистическа Словашка национална партия), сподели, че страната върви към " политическа война ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР