Той причинява възпаление на мозъка и почти сигурна смърт: вирусът

...
Той причинява възпаление на мозъка и почти сигурна смърт: вирусът
Коментари Харесай

Един от най-смъртоносните: какво се знае за вируса Нипа

Той предизвиква инфектиране на мозъка и съвсем сигурна гибел: вирусът Нипа, пренасян от тип прилепи и излъчен включително от човек на индивида, още веднъж се появи в Индия. Какво се знае за него?

Властите в южния индийски щат Керала се пробват да предотвратят ново разпространяване на вируса Нипа. На 5 септември 12-годишно момче умря от мощно заразната болест. Властите се пробват да проследят неговите контакти, с цел да изолират контактните лица. Целият непосредствен регион е бил отцепен, а в прилежащите области популацията е предизвестено.

Това е втората поява на вируса Нипа в Керала през последните три години. Същевременно щатът е мощно обиден и от ковид. Почти 70 % от близо 40 хиляди новорегистрирани случаи на Ковид-19 в Индия са в Керала.

Откриха Нипа първо в Малайзия

Коронавирусът няма общо с вируса Нипа, който за първи път бе открит през 1998 година в малайзийското населено място Сунгай Нипа. Тогава при 229 души беше регистриран енцефалит, както и тежки инфекции на дихателните пътища.

Тъй като множеството наранени бяха мъже, които работят в кланици, се предполагаше, че инфекцията е обвързвана с животните. В същото време при свине в Малайзия се наблюдаваше и надалеч по-ограничено огнище на респираторна зараза, породена от незнаен патоген. По-късно стана ясно, че патогенът при прасетата и служащите в кланиците е еднакъв. Като защитна мярка, повече от милион свине бяха убити в Малайзия – половината от общата популация в страната.

Оттогава мощно заразният вирус се е появявал в изолирани случаи – през 2001 и 2003 година в Бангладеш, и последно през 2018-а година в Керала.

Как се популяризира вирусът?

Вирусът Нипа се среща при тип прилепи (летящи лисици). Те са плодоядни и се хранят с нектар и пъстър прашец, за разлика от останалите прилепи, които ядат инсекти и пият животинска кръв. Плодоядните прилепи са два пъти по-големи от насекомоядните и се ориентират с очите си, а не с ултразвук.

Как вирусът се е трансферирал върху свине, телета, а най-после и върху хора, към момента не е изцяло ясно. Има индикации, че хората и животните могат да се заразят посредством от слюнка или урина на прилепите.

Хората и животните пък могат непосредствено да се заразят един различен по въздушно-капков път или посредством досег. Възможно е и предаване от човек на човек. Яденето на нечисти плодове - да вземем за пример такива, които са били гризани от прилепи - също може да докара до зараза.

Случаите, регистрирани в Керала през 2018 година, евентуално се дължат на замърсяване на питейната вода: мъртви плодоядни прилепи бяха открити в бунар в къща на едно семейство в селцето Чангарот с доста разболели се негови членове.

Смъртоносен вирус

Вирусът Нипа предизвиква мощно мозъчно инфектиране или енцефалит. Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите, инкубационният интервал е от пет дни до две седмици.

Първите признаци са сходни на тези при грип: тресчица, гадене и мощно главоболие. Някои пациенти развиват и проблеми с дишането. По-късно се появяват и дезориентация, замаяност и комплициране. Пациентите могат да изпаднат в кома и да умрат в рамките дневно или два. Смъртността при Нипа е 70 %.

Как се лекува Нипа?

Засега няма създадени ваксини или ефикасни медикаменти против вируса Нипа - нито за животните, нито за хората. Само признаците на пациентите могат да бъдат облекчени със съответните лекарства. Въпреки това, използването на антивирусното лекарство рибавирин демонстрира положителни резултати.

След вписване на зараза с Нипа, пациентите би трябвало неотложно да бъдат изолирани и настанени в интензивно поделение, където да се поддържат виталните им функционалности. За контактните лица пък се предлага карантина, с цел да се предотврати разпространяването на рисковото инфекциозно заболяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР