Това заяви днес на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

...
Това заяви днес на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Коментари Харесай

Здравният Министър Отсече И Хвърли Пациенти И Организации В Смут! И Президентът Не Може Да Помогне

Това съобщи през днешния ден на брифинг министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. От здравното министерство прецизираха, че брифингът е поради днешния митинг на пациентски организации и поради ветото на президента върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година

Министър Ананиев сподели, че в телевизионните фрагменти от митинга е забелязал, " че от тези малко хора, една забележителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрестанно по всякакви митинги, без значение от тематиката, която се дебатира ". По думите му " това демонстрира проведения темперамент на този митинг ".

Мотивите на президента за неговото несъгласие, че " в случай че ги няма тези нови молекули, няма да бъдат обезпечени конституционните права на българските жители и няма да бъдат равнопоставени всички жители пред закона и пред опцията да се лекуват, или че се нарушава равенството на жителите ", съгласно мен са минимум несериозни, съобщи министър Ананиев.

Той сподели, че в нашата НЗОК 30 % от разноските на обществения фонд отиват за медикаменти, а в страните членки на Европейски Съюз този индикатор се движи сред 15 и 20 %.

Ананиев съобщи, че при диалозите му с министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз, те са споделили, че са прелестно сюрпризирани от нашия положителен лекарствен лист - с многото медикаменти в него и с ускорените темпове на приемане на новите молекули.

България е една от страните, в които най-бързо се вкарват новите молекули, основани от фармацевтичната промишленост, разяснява министърът.

Той означи обаче, че би трябвало да се търси баланс, тъй като не постоянно новите молекули, преди тяхното изпитване, носят позитивен резултат върху лекуването на българските жители.

Ананиев сподели още, че първоначално се е говорело за 17 нови молекули /лекарства и терапии/, за седмица тези молекули са станали 27, а през днешния ден към този момент са 32.

Тези 32 молекули изискват спомагателен запас от към 40 милиона лв., акцентира министърът.

Освен това, влизането на новите молекули през 2017 година и тяхното целогодишно финансово отражение през 2018 година, ще води също до към 20 милиона лв. в допълнение, разяснява той.

Ананиев заключи, че " това са нови 60 милиона лв., които ще бъдат над преразхода от 100 милиона лв. през тази година ".

Очакваният недостиг на НЗОК за тази година е към 38 милиона лв., сподели пред публицисти Мария Петкова, представител на Надзорния съвет на НЗОК, след неговото съвещание.

Дефицитът е преразход в перото за медикаменти, изясни Петкова. По думите й различен преразход не се чака.

Преговорите за Национален рамков контракт за идната година ще стартират, по думите на Петкова, до няколко дни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР