Това ситуативно мнозинство е много лош сигнал за предстоящия вот

...
Това ситуативно мнозинство е много лош сигнал за предстоящия вот
Коментари Харесай

Иво Инджов: Жалко е, че бяха прекършени крилете на тази коалиция

Това ситуативно болшинство е доста неприятен сигнал за идния избор на съмнение. Най-вероятно задачата на главните играчи - ГЕРБ и Движение за права и свободи, е да се излъчи в границите на този парламент програмно държавно управление с поддръжката на “Има подобен народ”. По-добрият вид са предварителни избори. Жалко е, че бяха прекършени крилете на една коалиция, която имаше предпочитание да прави промени, беше подкрепяна от жителите.
Това съобщи пред "Фрог Нюз " доцент Иво Инджов, учител и експерт по политически връзки.
Ето и цялото изявление:

Доц. Инджов, предстоящо ли беше отстраняването на Никола Минчев от поста началник на Народното събрание?
С оглед на образуваната през вчерашния ден нова коалиция и доста ситуативно болшинство, го чаках. Това дава доста неприятен сигнал за идния избор на съмнение.

И сякаш за бюджета също…
За бюджета е малко по-различно, тъй като едно е да свалиш ръководителя на Народното събрание, друго е да оставиш избрани обществени групи и основни разноски, които са предстоящи, да паднат в плен на политическите битки и да те сочат с пръст. Но към този момент нищо не се знае.

Какво е вашето усещане - борба на идеали ли виждаме, или борба на тяснопартийни ползи?
Няма борба на идеали. Има жадност за реванш от страна на “Има подобен народ”.

За какво?
Те се усещат потиснати, прецакани в тази коалиция, без да имат такива учредения. Някаква злопаметност се вижда в тях, което пък дава мотив да се разсъждава дали пък те не обслужват стопански, финансови и корпоративни ползи и са чисто и просто бизнес план, озовал се във властта, с цел да извърши избрана поръчка. Отвъд това се вижда, че има една ситуативна коалиция, която никога не може да излъчи постоянно държавно управление - било то при завъртане на рулетката в този парламент, или с предварителни избори. Най-вероятно задачата на главните играчи - ГЕРБ и Движение за права и свободи, е да се излъчи в границите на този парламент програмно държавно управление с поддръжката на “Има подобен народ”. Противното би означавало постоянно държавно управление, само че то може да оцелее единствено със “златния пръст” на “Възраждане”. Никой не би си вкарал подобен автогол. Затова съгласно мен има две други възможности - предварителни избори, които са най-вероятния вид, а другото е програмно държавно управление, за което работят ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Такова държавно управление би било за малко време и има по-малко шансове.

А кой е по-добрият вид?
Предсрочни избори, несъмнено. След като няма държавно управление на малцинството на кабинет, който би трябвало да продължи промените и разграждането на модела “Борисов - Пеевски”, по-добре да се отиде на предварителни избори, с цел да се произнесат жителите още веднъж и да се стартира на чисто.

Говорим обаче за предварителни избори във бурни времена на война и инфлация…
Така е. И противоположното би означавало да се даде властта в ръцете на технократи, подкрепяни от двете съществени политически сили, против които бяха ориентирани гражданските митинги през 2020 година, против които ясно и изрично се бяха оповестили и от Има Такъв Народ, и от “Възраждане”. “Има подобен народ” - най-много против ГЕРБ. От “Възраждане” - и против ГЕРБ, и против Движение за права и свободи. Ако прочетем програмните документи на “Възраждане”, ще забележим, че е извънредно нелогично те да са в едно, въпреки и ситуативно, болшинство освен с ГЕРБ, само че и с Движение за права и свободи. Такива са политическите действителности.

Много хора направиха през днешния ден връзка със събитията през 1992 година, когато на власт идва държавното управление на Любен Беров. Вие по какъв начин гледате на този паралел?
Много са далечни.

И тогава тематика е Македония, и тогава всичко стартира с отстраняването на тогавашния ръководител на Народното събрание .
Това са паралели на повърхността и не би трябвало да им обръщаме огромно внимание. Тогава главното опълчване в обществото беше по линията антикомунизъм - комунистическо завещание. Сега главните разграничителни линии са по-различни. Жалко е обаче, че бяха прекършени крилете на една коалиция, която имаше предпочитание да прави промени, беше подкрепяна от жителите. Но пък тя самата изненадва, тъй като не подходи уверено за осъществяването на основни промени както в областта на правораздаването, по този начин и във връзка с антиинфлационната политика.

интервю на Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР