Топлофикациите в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново,

...
Топлофикациите в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново,
Коментари Харесай

Топлофикации на Ковачки вземат 21.6 млн. лв. след оспорени цени

Топлофикациите в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново, зад които се счита, че стои енергийният необут Христо Ковачки, ще получат спомагателни средства от " Националната електрическа компания " (НЕК) поради това, че в интервала 1 юли 2017 година - 30 юни 2018 година е изкупувала създадената от сдруженията електрическа енергия на по-ниски от действителните цени. Същото е открил Върховният административен съд и за избраната от енергийния регулатор цена на топлинната сила на тези шест сдружения, само че множеството разноски ще бъдат начислени в идващите сметки за парното на клиентите им.

Това се случва откакто сдруженията оспорват в съда избраните им от енергийния регулатор преференциални цени за създадената по високоефективен метод електрическа енергия и за топлинната сила и в последна сметка те са нараснали със задна дата. Така тези топлофикации ще получат 21.6 млн. лева, пресмята изданието " Капитал ", базирайки се на взетите на 16 юли 2019 година нови решения на Комисията за енергийно и водно контролиране за цените на шестте топлофикации за предходния регулаторен интервал.

Завишените в този момент от регулатора средства за създадената електрическа енергия във въпросния интервал ще би трябвало да бъдат покрити от държавната НЕК, която пък на собствен ред ще би трябвало да ги предяви за отплата пред Фонда за сигурност на електроенергийната система, обясниха от КЕВР.

За топлинната сила пък сдруженията на Ковачки ще изискат от КЕВР да включи съответните суми в идващите ценови решения, защото няма по какъв начин да желаят от клиентите си да вършат доплащания за минал интервал.

Това не се случва за първи път при тези топлофикации. Те постоянно оспорват ценовите решения на КЕВР във Върховен административен съд и постоянно печелят делата. През февруари и март да вземем за пример Топлоелектрическа централа " Брикел " и топлофикациите в Русе, Сливен и Габрово съумяха да си издействат още близо 32 млн. лева за минали интервали, написа изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР