Топенето на морския лед в Антарктика достигна рекорд през февруари,

...
Топенето на морския лед в Антарктика достигна рекорд през февруари,
Коментари Харесай

Критично! Рекордно топене на антарктическия лед

Топенето на морския лед в Антарктика доближи връх през февруари, в разгара на локалното лято, удостовери Европейската обсерватория за изменение на климата " Коперник " данните, подадени по-рано от Съединени американски щати. Те разкриват ускорението в топенето на морския лед през последното десетилетие, заяви Агенция Франс Прес.

Морският лед, който се топи през лятото и се възвръща през зимата, е достигнал " най-ниската си стойност за 45-те години, в които се записват сателитни данни " на 16 февруари, сподели Саманта Бърджис, зам.-директор на обсерваторията " Коперник ".

" Минималната дневна повърхност на морския лед в Антарктика бе достигната на 16 февруари 2023 година с обща повърхност от 2,06 милиона квадратни километра ", сподели тя за Агенция Франс Прес.

Американският Национален информативен център за снега и леда, който работи по друг способ със лични данни от спътници, разгласи, че съгласно предварителни данни на 21 февруари е достигната минимална повърхност на антарктическия морски лед от 1,79 милиона квадратни километра. " Ако бъде доказана, тази стойност ще е доста по-ниска от върха от февруари 2022 година ", оповестиха от центъра.

Топенето на морския лед не се отразява директно върху повишението на морското ниво, само че излага ледената шапка на Антарктика на въздействието на морските талази. Ледената завивка на континента се следи деликатно от учените, тъй като съдържа големи количества вода и може да провокира пагубно покачване на морското ниво, в случай че стартира да се топи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР