България е важна страна за нас като съсед, съюзник от

...
България е важна страна за нас като съсед, съюзник от
Коментари Харесай

Новият турски посланик: България е важна за нас

" България е значима страна за нас като комшия, съдружник от НАТО и другар. Ние доста ценим нашите връзки ", съобщи новият дипломат на Турция в София Мехмет Саит Уянък.

Той дойде в Президентството, с цел да съобщи акредитивните си писма на президента Румен
Радев.

Уянък съобщи след церемонията през вчерашния ден, че за него е огромна чест и наслаждение да служи в България като турски посланик.

Той означи също, че с неотдавнашните двустранни визити на високо ниво връзките сред двете страни, които, както уточни, са в доста положително положение, са набрали добра инерция.

По отношение на двустранните стопански връзки Уянък акцентира, че задачата за комерсиалния стокообмен сред двете страни е 10 милиарда $, а турските вложения в България надвишават 2,5 милиарда $.

Той открои и значимостта, която турската страна отдава на българската турска общественост.

" Щастието и благосъстоянието на нашите сънародници и присъединяване им в икономическия, обществения и политическия живот тук, несъмнено, е главен приоритет за нас ", уточни той.

Посланик Уянък засегна и въпроса за транспортната съгласуваност, като се има поради, че огромна част от износа на Турция се реализира по суша през България.

" Съвместната ни работа в тази област продължава ", сподели той.

Дипломатът означи, че напъните на българската страна за възстановяване на преноса през пункта " Капитан Андреево " са помогнали за ускорение на прекосяването на камионите и че ще продължат взаимните старания по тази работа.

Уянък посочи също и обстоятелството, че в този момент за пръв път турски автомобил TOGG е употребен като длъжностен на посолството, което, по думите му, демонстрира, че TOGG стартира да бъде желана марка в дипломатическите задачи на Турция.

" За нас е огромна чест, че наш автомобил, създаден в страната, взе участие в дипломатическото ни посланичество. За следващ път представихме компетентността на Турция в региона на техниката и технологиите на международната сцена ", сподели той.

Българските представители, в това число президентът Румен Радев, са показали огромен интерес към колата.

Миналата година Турция пусна в продажба първия турски електромобил ТОГГ (TOGG), откакто всеобщото произвеждане стартира на 29 октомври 2022 година в индустриалната база на ТОГГ в окръг Бурса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР