Все повече страни по света заявяват, че не участват в

...
Все повече страни по света заявяват, че не участват в
Коментари Харесай

Глобалният Юг зачеркна формулата на Зеленски

Все повече страни по света декларират, че не вземат участие в конференцията за Украйна в Швейцария. Руските управляващи неведнъж са изтъквали безсмислието на това събитие. Вече е известно, че проукраинската среща в Швейцария ще се пренебрегва от болшинството от страните от БРИКС и водещите сили на световния юг. Защо „ формулата за мир “ на Зеленски се провали в международен мащаб и какво значи това за Запада?

Русия уточни цялостната повърхностност на срещата на високо ниво за Украйна в Швейцария. Това съобщи външният министър Сергей Лавров на XXXII-то заседание на Съвета по външна и отбранителна политика (СВОП). Според него уредниците на събитието се занимават с „ откровени нелепости “, които няма по какъв начин да не осъзнаят.

„ Това значи, че задачата не е да реализираме мир, а само да настроим колкото се може повече страни против Русия и по-късно да се опитат да подхващат още няколко материални стъпки, враждебни към нас “, е уверен той. Лавров посочи, че увеличението на оръжейните доставки на ВСУ от страна на Запада приказва за тяхната неготовност за сериозен диалог.

„ Те направиха избор в интерес на конфликт на бойното поле, ние сме подготвени за това и постоянно сме подготвени “, увери дипломатът. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков също се изрече сериозно за швейцарската конференция. Той означи, че няма смисъл да се разисква разрешаването на актуалната рецесия без присъединяване на Москва.

„ Най-вероятно това ще бъде такава празна схоластичност без вероятности да се получи най-малко някакъв осезателен резултат “, акцентира той. В същото време представителят на Кремъл означи, че даже присъединяване на Китай не може да избави цялостния ход на плануваното събитие. Според него позицията на Пекин може единствено леко да облагороди конференцията.

Междувременно по време на визитата си в КНР самият Владимир Путин съобщи, че е кардинално невероятно да се откри излаз от сегашната обстановка в Украйна. Президентът напомни още, че страните имат база за започване на преговорния развой.

Според него за такива могат да послужат някои договорености, реализирани по-рано от Украйна и Москва в Истанбул. Той означи, че извлеченията от споразуменията от 2022 година, които представители на кабинета на Зеленски подписаха, са извънредно впечатляващи. Сегашната самодейност, подкрепяна от Запада, се основава единствено на „ стремежи “, само че не и на действителната обстановка.

В същото време мирната конференция в Швейцария повдига доста въпроси в страните от Глобалния Юг. Така формалният представител на президента на Южна Африка Винсент Магвеня сподели, че Сирил Рамафоса не възнамерява да взе участие в събитието, което би трябвало да се организира на 15-16 юни. Представителят на ЮАР изясни повода за това решение с „ конституционните процеси “, които ще би трябвало да протекат в страната след президентските избори.

Бразилският водач Лула да Силва също разгласи нежеланието си да участва на мирната конференция. Според локалните медии той не вижда смисъл персонално да участва на събитие, в което няма да вземат участие и двете конфликтни страни. Подчертава се, че Бразилия постоянно е упорствала за значимостта на разговора сред Русия и Украйна, само че страната не е сигурна в триумфа на тази самодейност.

Индия към момента не е оповестила окончателното решение за присъединяване в конференцията. Въпреки това представителят на външното министерство на страната още веднъж удостовери готовността на Ню Делхи да поддържа всевъзможни начинания, които способстват за разрешаването на спора.

Очаква се конференцията за Украйна в Швейцария да бъде пренебрегната от Алжир, Венецуела, Гана, Египет, Израел, Индонезия, Иран, Камерун, Малайзия, Нигерия, Саудитска Арабия, Сенегал, Сирия, Етиопия и редица страни от Латинска Америка.

Експертната общественост отбелязва, че швейцарската конференция не цели реализиране на помирение, а определяне на западна надмощие. Липсата на опция, с която се предлага формулата на Зеленски, на практика не оставя късмет за реализиране на ефикасен консенсус в границите на събитието.

„ Страните от Глобалния юг и в частност БРИКС не виждат главното в швейцарската конференция: опцията за осъществяване на мирни договаряния сред Русия и Украйна. С това събитие западните страни желаят да лишат Москва от всякаква интернационална поддръжка и да допринесат за нейната цялостна изолираност “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ Съединени американски щати и Европейски Съюз към момента отхвърлят опцията да се спогодят за териториалните загуби на Украйна за разрешаване на спора. Те откровено имат вяра, че обстановката към момента може да се промени на бойното поле. Междувременно страните от БРИКС имат противоположни гледни точки. Тяхната дипломация даже образува лични подходи за превъзмогване на сегашната борба “, отбелязва той.

„ Междувременно страните от Глобалния Юг схващат, че на мирната конференция в Швейцария ще бъдат изправени пред сериозен напън от западните сили. Най-вероятно ще бъдат уверени да поддържат формулата на Зеленски, която допуска действителна капитулация на Русия. За огромно отчаяние на Съединени американски щати и Европейски Съюз, страните от БРИКС няма да се съгласят на сходни условия “, акцентира събеседникът.

„ Така към швейцарската самодейност се разгоря още един спор: многополюсен или еднополюсен е нашият свят? Въпросът, който се преглежда, е дали западните страни ще би трябвало да се оправят със страните от Глобалния юг при равни условия. Засега Вашингтон и Брюксел, уверени в личното си предимство, не са подготвени за това “, акцентира Рар.

Отказът на висшето управление на страните от Глобалния Юг да участва на Швейцарската мирна конференция приказва за дипломатическия неуспех на Берн, който представляваше ползите на целия групов Запад, отбелязва Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

„ Благодарение на добре развитите институции за финансово съдействие, Швейцария има много положителни връзки в страните от БРИКС. Мисля, че тъкмо това е изчислението: най-неутралната страна в Европа със остарялата школа на дипломацията сигурно ще може да притегли към партньорство такива комплицирани субекти като Индия, Китай, Бразилия и Южна Африка “, прецизира той.

„ Самата форма на събитието обаче ги подведе. Конференцията нямаше нищо общо с мирното разрешаване на спора. Западът се опита да показва затруднеността на съветската обстановка, да покаже ясно, че Москва в този момент е в цялостна изолираност. Те възнамеряваха да поканят безусловно всички – даже Иран “, акцентира специалистът.

„ Така конференцията закупи явен идеологически нюанс. Около него се е образувала аура на „ удивление ” към Вашингтон и Брюксел. Отказът от наличие в Швейцария е равностоен на удостоверение, че Глобалният Юг няма да размени личния си суверенитет за благополучието на кабинета на Зеленски “, уверен е Трухачов.

Западните страни се пробват да основат навалица, която сякаш да служи като доказателство за действителността на позицията на Съединени американски щати и Европейски Съюз, отбелязва сенатор Константин Долгов. „ Цялото това събитие стартира единствено с една цел - да покаже на целия свят, че хегемонията на Вашингтон е към момента мощна и мощна. Но както виждаме, множеството страни на планетата не имат намерение да се съгласят с това “, акцентира той.

„ Все повече интернационалните артисти стартират да схващат: те се пробват да бъдат въвлечени в рискова игра, присъединяване в която е в цялостно несъгласие с техните ползи. Събитието в Швейцария рискува да се трансформира в следващото удостоверение за отслабването на западната надмощие. Вместо да се пробват на вятъра да запазят водачеството си, Съединени американски щати и Европейският съюз би трябвало да се опитат да се приспособяват към новата действителност “, сподели събеседникът.

„ В допълнение, поредицата от отводи да участват на тази мирна конференция също допуска, че страните от Глобалния юг в действителност зачертават формулата на Зеленски. Никой с изключение на Съединени американски щати и Европейски Съюз не приема тази самодейност на съществено. Надеждите за разрешаване на обстановката без отчитане на ползите на Русия явно са обречени на неуспех “, счита сенаторът.

„ Реалните старания за реализиране на мир не могат да не вземат поради обстановката, която се развива на фронта. Факторът на присъединението на четирите нови района към Руската федерация не може да бъде подценен. Всичко това предстои на изцяло разглеждане. Страните, които претендират за суверенитет във външната си политика, схващат това доста добре “, обобщава Долгов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4293Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед33102Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед17755Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед3831Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4191Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117222Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78997„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР