Хиляди иранци излязоха в град Табриз, за да почетат паметта

...
Хиляди иранци излязоха в град Табриз, за да почетат паметта
Коментари Харесай

Хиляди иранци се стекоха на погребението на Ебрахим Раиси

Хиляди иранци излязоха в град Табриз, с цел да почетат паметта на президента Ебрахим Раиси, който почина при злополука на хеликоптер покрай границата с Азербайджан. Той беше дружно с външния си министър и още седем души. Държавната телевизия излъчваше онлайн фрагменти на опечалени, доста от които облечени в черно. По време на предаването се виждаше и камион, затрупан с бели цветя, пренасящ ковчези, увити в националния байрак. Впоследствие тялото на Раиси беше превозено от Тебриз до летището в Техеран, след което се насочи към свещения шиитски мюсюлмански град Кум. Там ще се организира молитва, на която отпред ще бъде водачът Аятолах Али Хаменей. Оттам тялото на Раиси ще бъде върнато в столицата, преди да бъде превозено в родния му град Машахд, в Източен Иран, за заравяне в четвъртък.
Изказваме съболезнования за мъченическата гибел на скъпите другари, които изгубихме, най-много на великия и скъп ислямски академик, негово превъзходителство Ебрахим Раиси, президент на нашата страна.
Аятолах Мохамед Али Мовахеди Кермани, началник на Асамблеята на специалистите

Въпреки че съгласно държавната телевизия в Табриз се е появила огромна навалица, някои хора виждат внезапен контрастност в публичната тъга спрямо предходни погребения на други висши фигури в историята на Ислямската република. Контрастно на обстоятелството че Иран разгласи петдневен печал за Раиси, нямаше съвсем нищо от прочувствената изразителност, която съпътстваше гибелта на висшия пълководец на елитните Революционни гвардейци Касем Солеймани, погубен от американска ракета през 2020 година в Ирак. В същото време управляващите в Иран дефинираха датата за президентския избор, като гласоподавателите ще би трябвало да отидат до урните на 28 юни.
 Iran Pogrebenie Ebrahim Raisi AP Опечалените се събират към камион, пренасящ покрити със флагове ковчези на президента Ебрахим Раиси и неговите спътници, които починаха при злополука с хеликоптер в неделя в планински регион в северозападната част на страната, по време на погребалната им гала в град Тебриз, Иран, 21 май 2024 година (Офис на иранското президентство посредством AP)
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР