Продължилото няколко месеца разследване е осъществено от екип от международни

...
Продължилото няколко месеца разследване е осъществено от екип от международни
Коментари Харесай

Журналистическо разследване разкрива, че ЕС финансира изоставянето на мигранти в Сахара

Продължилото няколко месеца следствие е осъществено от екип от интернационалните медии, включително кореспонденти на френския вестник " Монд " и американския " Вашингтон пост " дружно с публицисти от сдружението " Лайтхаус рипортс ", прибавя Българска телеграфна агенция.

Разследването разкрива, че " Европа подкрепя, финансира и директно взе участие в секрети интервенции в страни от Северна Африка, при които десетки хиляди тъмнокожи мигранти биват изоставяни годишно в отдалечени региони в пустинята, с цел да се предотврати опцията да стигнат до Европейския съюз ", показва Агенция Франс Прес.

Журналистите разказват дейностите като " система за всеобщо прекачване ", реализирана с " пари, транспортни средства, съоръжение, информация и военни сили на Европейски Съюз и на европейски страни ".

" Тази обстановка е сложна, тя търпи развиване и ние работим по нея ", съобщи представителят на Европейска комисия Ерик Мамер, запитан по отношение на журналистическото следствие на брифинга си през днешния ден. Според написаното бежанци са арестувани в Мароко, Мавритания и Тунис " поради цвета на кожата им, товарени са на рейсове и са откарвани по средата на нищото, в безлюдни и безводни региони ", без храна и вода.

Някои от мигрантите биват отвеждани до гранични зони, където управляващите ги " продават на търговци на хора и на незаконни банди, които ги взимат за заложници и ги изтезават, с цел да получат откуп ", показва Агенция Франс Прес. Европейският съюз е сключил съглашения с посочените три страни, като финансира напъните им за прекъсване на потока от мигранти към Европа.

Наскоро Европейски Съюз извърши огромна промяна във връзка с даването на леговище и на миграционната си политика, с цел да затегне пропускателния надзор и да форсира процедурите по връщане по родните им места на мигрантите, чиито молби за леговище за отхвърлени, напомня Франс прес.

Журналисти на " Лайтхаус рипортс " са разговаряли с повече от 50 мигранти от страни от Сахел (район южно Сахара) и от Западна Африка, които са станали жертва на посочените дейности в Тунис, Мароко и Мавритания, и са " разкрили методичната и расистка същина на практикуваните дейности ". Екипът от кореспонденти се базира на двама високопоставени свои информатори от Европейски Съюз, поискали анонимност, съгласно които " е невероятно " да се наблюдава защо тъкмо се употребяват отпуснатите от Европейски Съюз пари.

" Понякога се получава комплицирана обстановка с наши партньорски страни ", само че те " си остават самостоятелни страни, които сами управляват националните си сили ", разгласи говорителката на Европейска комисия Ана Писонеро. Тя акцентира, че Европейски Съюз следи стратегиите, по които отпуска средства.

Тунис - страна, с която Европейски Съюз подписа съглашение за разпределяне на помощ от 255 милиона евро, разгласи, че е спряла 21 545 мигранти, които сред януари и април тази година са пробвали да прекосят от нейните крайбрежия Средиземно море на път за Италия. Този брой е с 25 % повече в съпоставяне със същия интервал предходната година, отбелязва Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР