Току-що започнала, 2022 г. обещава да бъде също толкова богата

...
Току-що започнала, 2022 г. обещава да бъде също толкова богата
Коментари Харесай

Скандал във Франция заради окачването на знамето на ЕС на Триумфалната арка

Току-що почнала, 2022 година дава обещание да бъде също толкоз богата на полемики във Франция - в случай че ли не и повече - от предходните. Окачването на знамето на Европейски Съюз под Триумфалната арка вместо френския народен трикольор породи първия скандал за годината, съобщи Българска телеграфна агенция.

Остри рецензии от страна на политическата класа, основно от страна на десни и крайнодесни партии,

доведоха до това то да бъде свалено от управляващите по-малко от 48 часа след слагането му.

Елисейският замък обаче отхвърля да се е поддал на напън и съобщи, че по проект знамето е трябвало да остане за толкоз малко на фамозния монумент. То бе сложено на 31 декември в чест на поемането от Франция на председателството на Съвета на Европейски Съюз за шест месеца. По същия мотив бяха осветени в жълти звезди на наследник декор няколко емблематични здания, включително Айфеловата кула, Пантеонът, Лувърът и Елисейския замък.

Кандидатката за президент от крайнодесния "Национален общ брой " Марин Льо Пен реагира първа в късния следобяд в петък. Тя съобщи, че е "възмутена, че френското знаме е било заменено с това на Европейския съюз под Триумфалната арка, над гроба на незнайния боец ".

Льо Пен назова това "провокация ", която "обижда тези, които са се били за Франция ",

и настоя президентът "Еманюел Макрон да върне нашето национално знаме ". Друг крайнодесен кандидат за най-високия държавен пост, Ерик Земур, също разкритикува в "Туитър " закачането на европейското знаме. "Триумфалната арка по времето на Макрон: след опустошаването и пакетирането, огорчение ", написа той, имайки поради жълтите жилетки, които нанесоха вреди по паметника при митингите си, и пакетирането на арката по план на художника Кристо.

Критики пристигнаха и от умерената десница .

Валери Пекрес, кандидатката на партия "Републиканците " за президентските избори, също жигосах промяната на знамената под Триумфалната арка. "Да председателстваме Европа - да, да заличим френската еднаквост - не! Искам публично от Еманюел Макрон да върне нашия трибагреник паралелно до този на Европа под Триумфалната арка ", написа ръководителката на столичния район Ил дьо Франс. "Да тичаш след Марин Льо Пен, да копираш туитовете ѝ и полемичния ѝ звук - какъв брой тъжно, Валери Пекрес! ", отговори в същата обществена мрежа държавният министър по европейските въпроси Клеман Бон.

Не единствено десницата изрази отвращение.

"Бих предпочел да се смъкна това извънредно нещо и да се върне знамето на родината " ,

съобщи Антоан Леоман от крайнолявата партия "Непокорна Франция ". Въпреки че бе казано, че флагът ще се развява няколко дни под монумента на площад "Шарл дьо Гол ", в последна сметка той бе свален в нощта против неделя. Елисейският замък побърза да каже, че не са правени никакви отстъпки и че знамето е било свалено съгласно авансово начертания график.

От своя страна, Льо Пен не пропусна да си припише заслугите за това и го назова "красива патриотична победа ".

"Благодаря на всеобщата готовност на всички влюбени във Франция и в Републиката, по тази причина че накарахте Еманюел Макрон да отстъпи ", добави тя.

Вестник "Фигаро " напомня, че през 2008 година, когато Франция за последно бе ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, европейското знаме се е развявало паралелно с френското. Този път обаче от арката бе спуснато единствено синьото знаме с жълтите звезди и точно това е подразнило доста хора, показва изданието. Защото Триумфалната арка не е кое да е публично място. Тя е издигната по искане на Наполеон при започване на 19 век, с цел да увековечи загатна за успехите на френските войски и е паметникът, с който непроменяемо се свързва френската еднаквост.

Скандалът със знамето се развихри в подтекста на все по-активните дейности за активизиране на електората

с наближаването на тазгодишните президентски и парламентарни избори във Франция. При сегашната обстановка - с отсъстваща на процедура левица и разпокъсана десница - извънредно наситена със съперничещи си партии и политици - президентът центрист Еманюел Макрон е считан за любимец за спечелването на вота. Далеч по-несигурна е ориста на партията на Макрон "Република, напред! ". Дясната партия "Републиканците " ще направи всичко по силите си да вземе реванш на парламентарните избори в средата на годината и да се наложи като първа политическа мощ. За тази цялостен обаче тя ще би трябвало да се пребори с "Националния общ брой " за по-националистически и евроскептично настроените гласоподаватели и по тази причина ще се възползва от всеки благоприятен случай като полемиката със знамето, като в същото време ще гледа да не влиза изцяло в реториката на крайнодесните.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР