Точно седем дни изминаха от както Турция и Сирия бяха

...
Точно седем дни изминаха от както Турция и Сирия бяха
Коментари Харесай

Равносметки: Измина една седмица от земетресението в Турция

Точно седем дни изминаха от както Турция и Сирия бяха ударени от две мощни трусове с магнитуд 7,8 и 7,5 по скалата на Рихтер. Жертвите в южната ни съседка са над 29 хиляди, а тези в Сирия – 3,500. Опитите да се намерят оживели не престават, въпреки и възможностите към този момент да са близки до нулата. Чувствата измежду оживелите са комбинация сред горест, обезсърчение и яд.

 
Достатъчно! Майка ми умря тук във вторник, стана пред очите ни, не желаеме това, не желаеме и благотворителни организации. Не желая задгранични организации, запитвам ги – те ми дават отговор, че са доброволци и не били квалифицирани. Такава е обстановката от понеделник, на какво наподобява това. Антакия към този момент е свършена!
Зафер Бончук
Спим в калта дружно с 3-4 други фамилии. Няма задоволително палатки, по тази причина стоим дружно. Това е нашата палатка.
Зехра

Антакия в действителност е в руини. Собственици на магазини към този момент опразниха всичко което е останало, тъй като се готвят за нападения на мародери. Местни хора и доброволци към този момент оповестиха за обири в изоставени домове. Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че управляващите ще отговорят с цялата неотстъпчивост на закона на мародерствата.
Все още изкарват живи оживели от опустошителното земетресение
„ Необикновено събитие, което не може да се изясни с естествени или научни закони – определението за знамение може да се приложи за 140 часа плен под руините на срутена постройка при минусови температури и излизането от там жив “, споделя кореспондентът на Euronews Анелиз Боржес, която се намира в опустошените региони на Южна Турция.

Фатма, която е на 25 години от Сирия, направи тъкмо това. И пожарникарите, които я вадеха близо през целия ден, бяха обхванати от заслужена наслада.
Много съм благополучен, че открихме още един оживял. Надяваме се да намерим още. Надявам се да намерим още живи хора в тази постройка. Ще продължим да работим. Няма да спрем.
Абид Зенгин, пожарникар от Коня

И те не престават към този момент пета поредна нощ. По-късно срещнахме същата група пожарникари, които са пристигнали в Антакия от Коня, до момента в който бързаха към друга точка за търсене. На дневна светлина степента на опустошенията, породени от двете мощни трусове на 6 февруари, е голяма даже за най-опитните и привикнали с какво ли не спасители.

„ Като призрачен сън е. Изморени сме, само че си заслужава “, споделя Ебубекир, пожарникар от Коня.

Няма доста време за диалози. Издирванията не стопират в целия град и тази група, която до момента е извадила отдолу под отломките над 160 души, се надява да продължи да слага върхове – и да твори чудеса.

„ В постройката, в която се намираме в този момент, има оживял. Нашето куче Гече го надуши, и не стопира да търси. Ще продължим нашата интервенция, съгласно информацията, която получим. Ние сме мюсюлмански народ. Никога не губим вярата си “, споделя избавител от екипа пожарникари от Коня.

Експерти настояват, че още от началото възможностите за намиране на доста оживели не са били доста високи. Много здания са издигнати в нарушаване на наредбите за строителство и когато се срутиха, се разпаднаха на доста дребни елементи. Които оставят малко място за избавяне на затрупани хора.

За Euronews – Анелиз Боржес, Антакия, Южна Турция
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР