Точно година, след като Комисията за защита на конкуренцията приключи

...
Точно година, след като Комисията за защита на конкуренцията приключи
Коментари Харесай

КЗК ще проверява защо горивата не поевтиняха достатъчно

Точно година, откакто Комисията за защита на конкуренцията завърши следващия си секторен разбор на пазара на горива, регуаторът още веднъж ще се заеме да ревизира цените по бензиностанциите.

Проверката е за определяне на вероятно осъществени нарушавания при установяване цените на всеобщите автомобилни горива по веригата производство/внос – предпазване – търговия на едро – търговия на дребно, както на обособените хоризонтални равнища, по този начин и по вертикала, от страна на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, „ Лукойл България “ ЕООД, „ Сакса “ ООД, „ Инса Ойл “ ЕООД, „ Ромпетрол България “ ЕАД, „ Еко България “ ЕАД, „ Шел България “ ЕАД, „ ОМВ България “ ООД, „ НИС Петрол “ ЕООД, „ Петрол “ АД и „ Трейднет Варна “ ЕООД.

Повод за формиране на производството e постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура (ВАП) по отношение на несъответствието сред забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб (с 47.4% съгласно Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с към 11%) в същия интервал.

На база показаните общи усреднени данни, Комисията съпостави на седмична база (1-4 седмица на м. март) междинните крайни цени на бензин и дизел при освобождението им от данъчни хранилища и междинните крайни цени на бензиностанциите, по типове горива. Комисия за защита на конкуренцията споделя, че понижението на междинните цени на дребно на бензин и дизел гладко следва понижението на междинните цени на горивата при освобождението им от данъчни хранилища. Въпреки това остават опасенията в общественото пространство, че същите са в противоречие със забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб и са вследствие на съществуването на антиконкурентни практики на съответните пазари.

Затова поради социално-икономическата значителност на горивата, заради директния им резултат върху цялата българска стопанска система и директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията ще образува произвеждане за възможни нарушавания.

Значителният спад на цената на петрола стартира при започване на март и бе обвързван с разпространяването на COVID-19 и ограниченията и рестриктивните мерки, които страните по света са подхванали за недопускане на неговото разпространяване.

Цените на горивата в обектите за разпространяване към крайни консуматори (бензиностанции) реагираха на смяната на борсовата цена седмица по-късно, съгласно разбора на Агенция Митници, показан от прокуратурата пред Комисия за защита на конкуренцията. Въпросната информация на организацията бе в началото предмет на коментар от страна на финансовия министър Владислав Горанов в ефира на Nova на 29 март.

„ Предполагам всеки бизнес изпитва компликации сега, само че видях една информация на страницата на Агенция митници, която демонстрира разбор сред цените, на които горивата излизат от данъчните хранилища и цените, по които се продават на бензиностанциите “, сподели Горанов. По думите му разликата е десетки стотинки, сред освободените количества с заплатен данък от данъчните хранилища и цената, до която стигат на бензиностанциите./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР