По традиция в небето над Варна днес полетяха цветни балони

...
По традиция в небето над Варна днес полетяха цветни балони
Коментари Харесай

24 МАЙ: Във Варна се проведе най-голямото празнично шествие за 24 празника

По традиция в небето над Варна през днешния ден полетяха цветни балони с буквите от българската писменост.

В празничното шествие се включиха 121 блока, образувани от 63 учебни заведения и центрове за поддръжка, 51 детски градини, пет университета, представители на културните институции. Тази година един блок оформиха и украински деца, които живеят във Варна.



Традиционно за крайморския град, празникът на светите братя равноапостоли стартира с тържествено издигане на националния байрак под звуците на химна и на камбанен звън. След това на площад „ Кирил и Методий “ се изви фолклорна комбинация с присъединяване на над 700 деца и младежи от учебни заведения, читалища, университети и фолклорни ансамбли.



На формалната естрада бяха регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, ръководителят на Общинския съвет Христо Димитров, носители на премия „ Варна “, доста общественици.

Това е чисто български празник и е мотив да се гордеем, че сме съдействали за разнообразието на Европа, уточни в обръщението си към хилядите варненци кметът. Той добави, че в днешно време е доста значимо да използваме думите грамотно и акцентира, че 24 май носи постоянно невероятна атмосфера и изключително мощен заряд във Варна.



Ставрофорен иконом отец Дончо благопожела вярата в народа ни да е жива, с цел да върви напред, а словото ни да е красиво и вдъхновяващо освен на празник, само че и в всекидневието. Той благослови и всички хора, посветили живота си на образованието, науката и просвета.



Шествието потегли под звуците на химна „ Върви, народе възродени “ в осъществяване на духовия оркестър на Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “. Традиционно първи измежду учебните заведения минаха учениците и учителите от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР