С 24 май България всяка година напомня и подчертава своята

...
С 24 май България всяка година напомня и подчертава своята
Коментари Харесай

Доц. Георги Димов: С 24 май България всяка година напомня за своята водеща просветителска роля в Европа

С 24 май България всяка година припомня и акцентира своята водеща просветителска и историческа роля в света на православието и Европейското средновековие, т.е., раждането на Европа такава, каквато я познаваме през днешния ден. Това сподели историкът и академични преподавател доц. Георги Димов пред " Фокус "  по мотив 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската писменост, култура и просвета.

" Делото на Светите братя Свети Свети Кирил и Методий е едно свято дело. Не инцидентно те са и оповестени за настойници на Европа, а ние, българите, през Средновековието, през Златния век, по време на Преславската просвета доразвиваме тяхното дело “, безапелационен е историкът.

По думите му страната ни има специфична роля в славянския свят, която би трябвало да бъде съхранена: " Това е една наднационална роля, която би трябвало да пазим и почитаме ".

Доц. Димов изясни, че в исторически проект страната ни освен резервира, популяризира и разпространява кирилицата, само че и в същото време доразвива делото на Кирил и Методий, с цел да може през днешния ден целият славянски свят да се употребява от него.

" България като страна, която основава, популяризира, разпространява кирилицата има водещо място на изток и на запад - тя основава един заветен език, който популяризира Божието дело на изток, само че въпреки това тя доразвива делото на Светите братя и тук доста постоянно има едно недоумение сред конфликта сред глаголицата и кирилицата.

Тя доразвива делото на Светите братя и тук доста постоянно има едно недоумение сред конфликта сред глаголицата и кирилицата. И в случай че би трябвало да преглеждаме исторически въпросът, ние би трябвало да подчертаем, че кирилицата, която е дело на Преславската книжовна школа, на Владетелския двор, в действителност е огромно достижение на българската просвета през Средновековието в Първата българска страна. Глаголицата е делото, което двамата братя, апропо, популяризират със своята мисионерска задача ", изясни той.

" Аз не инцидентно споделих наднационално дело, тъй като в тази ера нямаме народи, това е едно велико дело, което в Централна и в Източна Европа оставя големи, дълбоки корени ", безапелационен е историкът.

По мотив дебата за ролята на 24 май в нашето общество, той сподели: " Това би трябвало да е най-важният български празник, който приказва за нашата културна роля в международната история ".

Доц. Димов се обърна към българското жители по отношение на празника с апел да съхраняват своята просвета и да помнят своята история.

" Нека и ние през днешния ден разберем, че нашата просвета, средновековна, духовна просвета през тези епохи, изключително през Х век е доста по-ценна от златото, диамантите и всички полезности на този свят. Това е нещо, което е нетленно, непреходно, ние би трябвало да го пазим ".

Целият диалог може да чуете на следващия ден от 10 до 12 часа в предването " Нюзрум " на радио " Фокус ". 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР