Териториално отделение – Петрич при Районна прокуратура – Благоевград внесе

...
Териториално отделение – Петрич при Районна прокуратура – Благоевград внесе
Коментари Харесай

Мъж отива на съд незаконен добив на подземни богатства от коритото на река Струма

Териториално поделение – Петрич при Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против А.К. за противозаконен рандеман на подземни благосъстояния.

Обвиняемият А.К. е осъждан. През м. юни 2015 година, след изтърпяване на наложеното му наказване в Затвора в Бобов дол, той записал сдружение на името на сина си. Мъжът бил назначен в него на трудов контракт като водач, а след това бил акредитиран да се разпорежда с компанията. Закупен бил аграрни парцел в местността „ Бялата чешма “ в региона на с. Ръждак и добити товарен автомобил и верижна земекопна машина.

През 2017 година обвиненият А.К. решил да добива нелегално подземни благосъстояния – инертни материали от коритото на река Струма в региона на с. Дрангово. За задачата била употребена пресевната база на друго сдружение. Тя била построена върху четири парцела, в това число общинска частна и обществена благосъстоятелност, както и частна благосъстоятелност. Те попадали в предпазена територия по смисъла на Закона за биологичното многообразие – предпазени зони по директивите за птиците „ Рупите “ и за местообитанията „ Рупите - Струмешница “. Нямало подписани с Община Петрич контракти за използването им.

Добитият материал се превозвал с товарни коли до пресевната база. Част от него се продавала на разнообразни компании, а другата се складирала в земеделския парцел на сдружението в региона на с. Ръждак.

През м. декември 2017 година, с измененията в Наказателния кодекс, нерегламентираният рандеман на инертни материали бил криминализиран. Обвиняемият не имал концесия за тази активност, само че траял да я прави вечерно време, през почивните и празничните дни.

През интервала 23.12.2017 година до 10.10.2020 година А.К. съумял да добие 21 301,778 куб. м. инертни материали (баластра) от коритото на река Струма. За прикриване на закононарушението били формирани контракти за отдаване чартърен на товарни коли и се оформяли фактури за продажба сред разнообразни компании.

Многократно били осъществявани инспекции от контролни органи и изготвяни констативни протоколи. Въпреки това нерегламентираният рандеман не спирал.

В резултат на противозаконния рандеман на подземни благосъстояния бил развален построеният на път ІІІ – 198 „ Гоце Делчев – Петрич – Граница Македония “ мост. Подкопаването на оборудването водело до удряне на водите в основите му и изхабяване на речното дъно. Вследствие на това фундаментите на стълбовете се оголвали и губили контакт със земната основа.

През нощта на 11.10.2020 година, до момента в който в региона на речното корито на река Струма се правил противозаконен рандеман на инертни материали, била извършена профилирана полицейска интервенция. Обвиняемият, който по същото време направлявал активността, препречил пътя на полицейските чиновници и указал на служащите да избягат с ръководените от тях транспортни средства и да се скрият.

При изискванията на необходимост бил осъществен оглед, претършуване и изземване, в наличието на кмета на с. Тополница и представители на басейнова дирекция. Били открити нелегално добити 472 куб. м. инертни материали на стойност 4 248 лв.. Проверен бил и парцел в местността „ Бялата чешма “, в който имало депонирани инертни материали.

Вещото лице, изготвило съдебнооценителна експертиза, е открило, че цената на добитите от обвинения през интервала 23.12.2017 година до 10.10.2020 година 21 301,778 куб. м. инертни материали възлиза на 191 716 лв..

Предстои насрочване на делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР