Темата за киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на

...
Темата за киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на
Коментари Харесай

Петкова: Трябва ни киберсигурност в енергетиката

Темата за киберсигурността е директно обвързвана с националната сигурност на всяка една страна, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на тематика „ Енергийна и градска киберсигурност, България 2019 “.

„ Киберсигурността е извънредно значима тематика, която е директно обвързвана със сигурността на всеки един бранш от държавното ръководство. Много от дълго време въпросът обвързван с киберсигурността е напуснал националните границите, той е тематика, която има интернационален темперамент “, добави Петкова.

„ Тук е доста значимо да подчертаем ролята на нашия еврокомисар Мария Габриел за това, че тя сложи във фокуса на вниманието тази тематика. В началото на 2019 година Европейския парламент и Съвета на Европа одобриха програмата „ Цифрова Европа “. Тази стратегия планува да влезе в 2021 година планувани са 9 милиарда като финансов запас. В това отношение 2 милиарда са плануваните запаси за киберсигурност “, изясни енергийният министър.

Петкова поздрави уредниците за това, че слагат тематиката за киберсигурността тъкмо в този момент, в този миг, във фокуса на публичното внимание. „ Когато става въпрос за енергетиката и киберсигурността в действителност тези две тематики са директно свързани. Всички знаем какъв брой значим бранш е енергетиката от стопанската система на една страна, това е секторът, който е директно обвързван, той визира всеки един от нас като консуматор, като бизнес. Това е секторът, който е директно обвързван и с националната сигурност на страната “, уточни още министърът.

„ Всеки един проблем във връзка с киберсигурността в енергийния бранш може да докара до доста съществени опасности във връзка с страната, във връзка с нейното икономическо и обществено развиване. Ето за какво ние в енергетиката гледаме извънредно отговорно на тематиката обвързвана с киберсигурността “, добави тя.

„ Неслучайно и Министерство на енергетиката е един от 4 ведомствени центрове в нашата страна, които са избрани като способен орган във връзка с мрежовата и осведомителна сигурност. В рамките на министерството сме създали поредност от ограничения, които да дадат опция да се реализира координацията сред всички предприятия в тази извънредно значима сфера, каквато е киберсигурността “, разяснява Петкова.

„ Искам да благодаря на Военна академия за прелестното съдействие, което имаме. Знанията и опита, който получават чиновниците в енергийния бранш е скъп “, сподели още Теменужка Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР