“Това съм аз, това е, което винаги ще бъда,не искам

...
“Това съм аз, това е, което винаги ще бъда,не искам
Коментари Харесай

„Евровизия“: От Кончита Вурст – скандалът през 2014 г., до небинарния Немо днес

“Това съм аз, това е, което постоянно ще бъда,

не желая да замълча, тъй като това е моята орис.

Не можете да откъснете очи от мен,

тъй като съм друга и мозъкът ми е свободен.

Бихте желали да ме обичате

Но дали това в миналото ще се случи? ”

С песента That’s What I Am Кончита Вурст се състезава в австрийския народен формат за състезанието за ария на „ Евровизия “ 2012 година В него остава втора.

През 2013 година австрийският народен оператор ORF разгласи, че е избрал Кончита да съставлява Австрия на състезанието за ария на „ Евровизия “ 2014, който тогава се организира в Копенхаген, Дания.

Букмейкърите показват песента ѝ Rise Like a Phoenix като един от десетте любимеца за победа. Кончита Вурст е един от дребното реализатори, които се появяват на сцената сами.

Въпреки че персони, определяни като част от ЛГБТ общността, са се появявали на „ Евровизия “ и по-рано – транссексуалната Дана Интернешънъл от Израел печели състезанието още през 1998 година, английското списание за политически и културни вести New Statesman дефинира Кончита Вурст като „ най-genderqueer “ участникът до 2014 година

Това значи представител на пол, който не може еднопосочно да бъде избран като мъжки или женски.

Небинарността може да се отнася както към джендър идентичността, по този начин и към биологическите характерности на човек. Genderqueer е някой, който не следва бинарните полови правила. Те могат да бъдат небинарни, несъответстващи на пола.

Когата Дана Интернешънъл печели „ Евровизия “, макар „ лекия смут “ и митингите на православната общественост в Израел, песента ѝ Diva бързо се трансформира в интернационален шлагер.

През 2002 година словенското трио от травестити Sestre пее в Талин. През 2007 година датската мил кралица DQ и украинският мил комик и артист Верка Сердючка излизат на сцената в Хелзинки. Същото издание е извоювано от певицата лесбийка Мария Шерифович от Сърбия и песента ѝ " Молитва ".

През 2008 година Дана Интернешънъл още веднъж взе участие в надпреварата в Белград, само че резултатите ѝ са умерени.

През 2014 година обликът на Кончита Вурст и успеха ѝ в песенния конкурс на Европа водят до остри реакции и напрежение измежду феновете на формата.

Кончита Вурст през 2014 година Снимка: EPA

На сцената Кончита е извънредно трансгресивна във връзка с външния си тип, музикалното осъществяване и построяването на артистичния си облик.

При трансгресията хората се усещат лимитирани от публичните и моралните норми и търсят метод да ги нарушат , да избягат от тях. А табуто и неразрешеното стават способ на деяние.

Привидната женственост на Кончита – изящна рокля и тяло на дива са в цялостно несъгласие на мъжката ѝ брадата.

Още преди началото на състезанието радикални групи в Русия, Беларус и Азербайджан организираха шумна акция, с цел да спрат присъединяване на Кончита Вурст в „ Евровизия “. Подобна петиция се появява и в родната ѝ Австрия, въпреки и да събира оскъдните 40 000 подписа.

Победата на Кончита стартира да се обвързва с политиките на Европа за правата на ЛГБТИ общността.

Руският президент Владимир Путин, неговите поддръжници и Руската православна черква акцентират разликата сред „ здравословна хетеронормативна “ Русия и „ морално отвратителна хомосексуална “ Европа.

В Русия младите мъже стартират да бръснат брадите си и да го разгласят в Twitter в отговор на успеха на Кончита.

В Европейски Съюз отрицателните реакции идват най-вече от десните политически сили и би трябвало да се преглеждат от позиция на идните избори за Европейски парламент през 2015 г

В Унгария консервативният седмичник Heti Válasz показва Кончита в облика на бик и със заглавието „ Изнасилването на Европа: Гей лобито завоюва състезанието за песни “.

10 години по-късно от сцената на „ Евровизия “ разнообразни представители на ЛГТБИ общността насочиха своите послания посредством песните си и театралните си облици. Те остават отворени и свободни за тълкования, като познатата по-рано сдържаност, в този момент не е по този начин атакуваща.

Кончита Вурст още веднъж излече на сцената. А швейцарският рапър Немо завоюва 68-ото издание на песенния конкур с парчето си The Code.

24-годишният реализатор, който също е небинарен – не се дефинира еднопосочно като мъж или жена, се появи на сцената в розова пола и бухнал топ и балансираше върху движещ се железен диск.

Финландският дисководещ и образен актьор Теему Кайстери, прочут като Windows95man излезе пред публиката дружно с Хенри Пииспанен. Диджеят обаче изскочи от голямо яйце съвсем гол от кръста надолу. Той носеше мощно изрязани слипове в физически цвят, преди да облече къси дънкови панталони.

Испанската изпълнителка Nebulossa излезе на сцената с двама мъже, които съблякоха облеклата си и останаха по корсети, впито в задните им елементи долни дрехи, мрежести чорапогащници и блестящи ботуши с тъничък висок ток.

За положително или неприятно шумът и рецензията 10 години по-късно са доста по-ограничени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР