Текстът е препубликуван от 20 септември 2021 г. Час и

...
Текстът е препубликуван от 20 септември 2021 г. Час и
Коментари Харесай

"Шокиращо замитане". Действията и бездействията на властите с кораба Vera Su

Текстът е препубликуван от

20 септември 2021 година Час и половина след среднощ транспортен съд, плаващ под панамски байрак в български териториални води, се отклонява от курса и в продължение на два часа се движи с цялостен ход непосредствено към брега.

На идната заран в обществените мрежи се появява информацията, че товарен транспортен съд Vera Su се е забил в скалите край естествен резерват Яйлата. На борда му има 3300 тона азотен тор.

Ситуацията щеше да наподобява като морски случай, при който след сходно събитие има разумна поредност от аварийно-спасителни дейности. Но не и в този случай.

Служебният министър на превоза Христо Алексиев разгласи дейностите на Морска администрация като бойкот. Причината са серия от съмнителни дейности и бездействия на институциите по наблюдаване и надзор на морския трафик.

В събота обстановката стана сериозна. Корабът стартира да потъва. Той се наклони и в едната си част легна на дъното. В хамбара му стартира да нахлува вода и съгласно специалисти към този момент има действителна заплаха плавателният съд да се пречупи.

Движението на корабите се следи с навигационни системи в действително време. Корабът Vera Su се е движел по направление от Украйна към Варна. В ранните часове на 20 септември той към този момент е в български териториални води. Корабът поема курс непосредствено към брега и повече от два часа дежурният на вахта не подхваща дейности за смяната му.

Всичко това се вижда на екраните на дирекцията, която се занимава с управлението на корабния трафик. Дежурните на брега би трябвало да са в контакт с дежурните на кораба. Известно е, че в тази ситуация също е почнало така наречен кряскане на кораба.

" Когато се вижда, че няма връзка, е обикновено един катер на гранична полиция да отиде и да ги спре ", сподели служебният министър на превоза Христо Алексиев пред публицисти предходната седмица. Той дефинира дейностите на Морска администрация в рецесията с кораба като бойкот.

Според ръководителя на дирекцията за управление на корабния трафик кап. Милен Тодоров обаче времето, в което е било изрично ясно, че корабът се движи на цялостна скорост към брега, е било 20 минути. Това е видяно, откакто корабът е пропуснал да направи поворот.

" Дори и повече време да имахме, в случай че корабът не се ръководи от човек на борда, той е неуправляем. Нашият оператор е уведомил гранична полиция и военните ", сподели Тодоров.

Какво не е направено в точния момент

В поредицата от дейности, които следват, се губят отговори на основни въпроси, които към този момент не могат да бъдат дадени. Не е ясно кой е бил на вахта, къде е бил в този миг и в какво положение се е намирал. Няма информация и за правоспособността на екипажа.

Това, което е известно, е, че никой от екипажа не е разпитан, както и че не са конфискувани документите на кораба. На 13-я ден от засядането на кораба служебният министър Христо Алексиев сподели, че ще се подхващат дейности за разпит на екипажа.

" Компетентните институции е трябвало да вземат проби на тези хора ", сподели служебният министър на превоза. Това обаче не е било направено незабавно след случая.

Проверката и вземането на проби е трябвало да бъде проведено от Граничната полиция в нощта на случая, споделиха от Министерство на превоза. За първи път български представители са се качили на борда на Vera Su на третия ден след случая. " Свободна Европа " не получи отговор на въпроса дали това е направено.

" Моряците са на плавателния съд и няма достъп до тях ", споделиха на конференция в петък от Окръжна прокуратура - Добрич, които започнаха следствие. Документите също към момента са на борда на Vera Su.

" Корабният дневник се взима неотложно в сходни обстановки ", сподели за " Свободна Европа " юристът по морско право Владимир Владимиров.

" Най-странното е, че не са взели документите на кораба и не са разпитали капитана. Нека да помислим в този момент, дали корабният дневник не е пренаписан към този момент няколко пъти!, " сподели Владимиров.

Според него това е трябвало да се случи на втория час.

" При риск за природата се работи неотложно. Кодексът на комерсиалното мореплаване разказва пълномощията на морска администрация в сходни обстановки ", сподели юрист Владимиров.

Той изясни, че откакто заседне транспортен съд на брега, се ползват три конвенции - за избавяне, за отбрана на околната среда и за отбрана на екипажа. Освен това в съответния случай е използвана и Конвенцията за отбрана на Черно море от замърсяване, в която е регламентирано, че " в случай че ти нямаш опция да реагираш, се обръщаш към съседите ".

България не просто не се е обърнала за помощ към Турция или Румъния, а на 24 септември Морска администрация оповестява, че не приема оферти към оня миг проект на корабособственика за изтеглане на кораба.

Според информация на Maritime.bg притежателят е изпратил няколко оферти, които са били отхвърлени. Едно от тях е било активиране на плиткогазещи кораби от Турция и от Украйна.

Междувременно на корабособственика е даден период от един месец да изтегли кораба. Всичко това на фона на прогнозите за неприятно време и заплаха от разтрошаване на кораба.

Разтоварване с каквото има

И в случай че бездействието на българските управляващи в продължение на седмица наподобява съмнително, то дейностите по разтоварване на товара на кораба се трансфораха във фарс.

В късните часове на седмия ден от засядането на кораба Maritime.bg разгласява известие:

" В 21,34 ч. на 27 септември стартира разтоварване на заседналия край Яйлата моторен транспортен съд Vera Su с грайфер за инертни материали ". От публикуваните фрагменти се вижда по какъв начин, поради несъответствуващото съоръжение, азотният тор се изсипва непосредствено в морето.

Това се случва обратно на утвърждения проект за пакетирането му в торби с съдържимост от 1 звук.

" Те имаха една технология за разтоварване, само че без да пита са решили да приложат друга ", сподели служебният министър на превоза и последва уволняване на шефа на " Морска администрация " Живко Попов.

На осмия ден от засядането на Vera Su за първи път беше изработен опит за евакуиране на кораба. Неуспешен.

Ден по-късно всички действия бяха прекратени поради неприятното време.

От самото начало на рецесията службите към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) наблюдават за качеството на водата в региона. В деня след несполучливия опит за претоварване, когато огромна част от разтоварваното количество попадна във водата, от Басейнова дирекция " Черноморски регион " регистрираха, че количеството на азотни съединения в региона е четири пъти над нормата.

Служебният министър на околната среда Асен Личев издаде заповед за неотложно прекъсване на разтоварването " заради възникването на непосредствена заплаха от замърсяване на акваторията на Черно море ".

В събота, пред потъващия транспортен съд, Личев сподели, че заплаха няма.

" При съществуването на неспокойствие и на течение съм сигурен, че няма да има измиране на живи организми ".

Щетите са факт

" Чакаме този сезон цяла година - краят на септември, октомври и ноември. Това е времето, когато ловим риба. Съсипят ли морето в този момент, завършваме ", сподели за " Свободна Европа " Емил Милев, който е ръководител на риболовно съдружие " Черноморски изгрев ".

" Риба има, а мястото, където е затънал корабът, са най-хубавите ни региони ", изяснява той. Негативните последствия за риболовците обаче са факт.

" Вече всички знаят, че тук има затънал транспортен съд, претрупан с изкуствена тор ", споделя Милев.

" Започнахме да даваме сигнали през цялото време, тъй като на това място, по това време на годината и с тази позиция на кораба би трябвало да се работи в границите на два-три дни ", сподели за " Свободна Европа " Георги Гавазов, който има компания за лов на риба. По думите му доста хора са предложили безплатна помощ по всички вероятни способи.

" Морска администрация прояви шокираща индиферентност и нямам рационално пояснение за какво. Те можеха да имат единствено позитиви от дейностите си ", сподели Гавазов.

По думите му от самото начало е имало " шокиращо замитане на нещата ", което е необяснимо.

" Твърденията, че ние не можем да се оправим с Vera Su, не са правилни. Ако всичко беше почнало незабавно, щяхме да сме не запомнили за случая ", сподели Александър Тодоров от Maritime.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР