Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и управлението

...
Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и управлението
Коментари Харесай

Туристическото движение е живо в страната

Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и ръководството на планините , която " Капитал " пуска в няколко следващи дни.Вече излезли: С най-вече членове са сдруженията " Сърнена гора " в Стара Загора, " Кайлъшка котловина " в Плевен, " Трапезица 1902 " във Велико Търново. Независимо от числеността и активността им по устава на БТС при гласоподаване гласът на сдруженията има идентична тежест. По-добре работят сдруженията, които имат по-малко благосъстоятелност, или нямат, споделя изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров.
Първото туристическо сдружение в България, както знаят съвсем всички, е въодушевено от Алеко Константинов и основано от негови сподвижници след убийството му. Именно въз основа на това и другите зародили в следствие сдружения - доброволни сдружения на доброволци, поражда " Български туристически съюз ". По правилник той е съдружие на сдруженията. Всяка от съставните му елементи има финансова и организационна независимост, а задачата на съюза е да координира тяхната активност.

" Дружествата в действителност са основата на БТС ", споделя изпълнителният секретар на съюза Лъчезар Лазаров. По думите му те работят независимо и наред с националните прояви има и доста районни по тяхна самодейност.
Реклама
Когато преди месец БТС разгласи, че си е върнал статута на национална организация за спортно-туристическа активност, беше регистрирано, че в нея членуват 136 сдружения.

Преди две години били и повече, а туристически сдружения има и отвън БТС - някои са непринудено напуснали или без значение зародили от съюза, а други са изключени по разнообразни аргументи. Например, като неотговарящи на условието в наименованието им наложително да има " туристическо сдружение ", въведено с промени в Закона за младежта и спорта. Сега в БТС не могат да членуват, в случай че не се пререгистрират, да вземем за пример сдружението на туристическите хорове и федерация на туристите-ветерани, която наброява 3600 души. Колко действат От тези 136 сдружения, действително спортно-туристическа активност упражняват не повече от 25%. Сред останалите има и сдружения с по 5-10 индивида, някои от които са изцяло фиктивни и съществуват единствено, с цел да стопанисват дадената им база. " От това някой печели, само че това не са нито сдруженията, нито БТС, а най-малкото туризмът ", споделя представител на туристическо сдружение.

Дружествата обаче, без значение от тяхната активност, имат глас с идентична тежест по устава на БТС - по този начин да вземем за пример при избор на директорски съвет гласът на сдружение с 10 души тежи толкоз, колкото на всяко, пък било то и с 1000 члена.

С най-вече членове (закупили най-вече членски марки), съгласно отчетния отчет на БТС за 2022 година са сдруженията " Сърнена гора " в Стара Загора, " Кайлъшка котловина " в Плевен, " Трапезица 1902 " във Велико Търново, " Рилски езера " в Дупница, " Родни балкани " във Варна, " Осогово " в Кюстендил, " Приста " в Русе, " Еделвайс " в Пловдив, " Орлово гнездо " в Казанлък, " Мадарски конник " в Шумен и " Калабак " в Петрич. Към най-големите има и спортни клубове, само че за множеството главен е пешеходният туризъм.
Реклама
" Спортните клубове са значими най-много, с цел да се притеглят младите и да се реализира връзката сред поколенията ", споделя Георги Димитров, изпълнителен секретар на " Трапезица 1902 ".

По-добре работят тези сдружения, които " имат по-малко благосъстоятелност, или нямат. В това съм безусловно безапелационен ", споделя Лъчезар Лазаров, " тъй като имайки благосъстоятелност генерираш доста старания и изразходваш и човешки труд, и вместо да направиш преход, ти би трябвало да поддържаш хижата ", добавя той.

Като изключение показва сдруженията в Стара Загора и Търново, които имат и благосъстоятелност, и работят добре. Дава образец с " Черноморски простори " - Варна, което няма хижи, само че всяка седмица има събития.
Най-голямото туристическо сдружение в страната е с близо 800 члена Нямаме комерсиални цели. Имаме документ за всяка стотинка, влезнала или излязла от сдружението, споделя Георги Гацин, ръководител на Търговско дружество " Сърнена гора " - Стара Загора За нас е значимо да обединим хората, които желаят да вървят в планината проведено, споделя Георги Гацин, ръководител на туристическото сдружение на Стара Загора - " Сърнена гора ", което е най-голямото в страната и член на БТС.Членовете му варират - били са до 1000, в този момент са към 780. Те са най-различни хора на най-различни възрасти. Има и доста мощна младежка секция от 70 индивида - хора до 27-28 г.ТД " Сърнена гора " сплотява девет клуба, - всеки със лични управителни органи - по спелеология, алпинизъм, ски туризим, насочване, пешеходен, вело, воден клуб и прочие С промените в Закона за спорта на клубовете се наложило да се пререгистрират като юридически лица, с цел да могат да влязат в съответните федерации, тъй като съгласно закона не могат да членуват другаде. Членовете им обаче членуват и в Търговско дружество " Сърнена гора ". " Това огромно сдружение се получи, тъй като хората, които са го основали преди 120 години са поставили някакъв ред и рамки, които всяко последващо потомство в ръководството на сдружението следва като посока, споделя Георги Гацин. " Нямаме комерсиални цели ", прибавя той.ТД " Сърнена гора " има годишни доходи сред 160 до 180 хиляди лв., които идват от наеми на имущество и няма друга стопанска активност. От приходите наложително 30% не се харчат. С останалите се финансират клубовете (с към 70 хиляди лв. годишно) и се устоят няколко души на щат. Дружеството има лична постройка, строена през 1984-1985, част от която отдава чартърен, две хижи, които стопанисва. То е и единственото /в България, което след 2000 година е купувало парцели - с икономисани средства са купени три офиса в Стара Загора, които в този момент се отдават чартърен.Има явен принцип за финансиране на спортните клубове и той е на база активността им от предходната година. Календарът с мероприятията се прави още от миналата година и строго и поименно по маршрутен лист се регистрират членовете на Търговско дружество " Сърнена гора ", които се включват в тях. Само пешеходният клуб има 70-80 събития при 52 седмици в годината, споделя Гацин. На всеки участник дневно се поставя по една точка. А броя при по-специализираните клубове, с по малко членове, като тези по спалеология, по алпинизъм, се индексират с 1.9. Наличният бюджет се разпределя сред клубовете за идната година, на база на точките им и всеки от тях знае авансово с какво ще разполага. " Нито една стотинка не може да влезе или да излезе от сдружението, без документ ", споделя Георги Гацин, като самият той по специалност е икономист-счетоводител, само че с цел да е всичко чисто Търговско дружество " Сърнена гора " употребява услугите на външна компания. Така би трябвало да е в една социална организация, споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР