Тежко обвинение витае във въздуха срещу беларуското ръководство: отклоняването на

...
Тежко обвинение витае във въздуха срещу беларуското ръководство: отклоняването на
Коментари Харесай

Отвлеченият самолет: Лукашенко е готов на всичко

Тежко обвиняване витае във въздуха против беларуското управление: отклоняването на аероплан на компания " Райънеър " от маршрута му и насилственото му кацане в Минск може да бъде несъмнено и като държавен тероризъм. При това с цялостно съображение. С един на ниска цена трик и благодарение на бойни изтребители то накара пътнически аероплан със 171 души на борда да се приземи наложително - с очевидната цел да задържи опозиционния блогър Роман Протасевич.

Чисто теоретично не е изключено в действителност да е имало бомбена опасност за самолета. Но съвпаденията тук биха били прекомерно огромни. Според очевидци на събитията, на летището и на борда на самолета е имало сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), което е знак за планувана интервенция. Друга индикация е това, че навръх самолета, с който пътува прочут представител на опозицията, не му разрешават да напусне беларуското въздушно пространство.

Готов на всичко

С това беларуското управление освен заплаши живота на доста пасажери и на екипажа на самолета, само че и показва, че употребява всички вероятни средства против инакомислещите. За опозицията в страната това е същински потрес, защото по най-брутален метод Лукашенко показва, че не желае никакъв разговор, а по-скоро е подготвен да хвърли всичко в борбата против нея. Той прави това с цялостното схващане, че дейностите му са подкрепяни от съветското управление, когато става въпрос за задушаване на демократичните желания - в Русия или у съседите. Лукашенко няма опция на тясната си обязаност с Москва, а шансът за ненапълно почтено отдръпване от дълго време беше проигран.

Безскрупулните дейности против един блогър и един пътнически аероплан демонстрират също, че няма никакъв смисъл да се поставят старания за някакъв разговор или интернационално ходатайство в този спор. Очевидно е и това, че досегашните наказания на Европейски Съюз не са впечатлили изключително Лукашенко - най-малко не до такава степен, че той да се въздържа от сходни стъпки. За Европейски Съюз насилственото кацане на самолета, което мнозина дефинират като похищение, е освен голяма провокация, само че и предизвикателство. И Общността би трябвало да отговори с ново тежко стягане на глобите против Беларус. Отдавна беларуската съпротива упорства за това - като предложенията ѝ стигат чак до изваждането на страната от системата за интернационалните разплащания.

Въпросът за полезностите

Реакцията на Европейски Съюз на този скандал с Минск ще покаже какъв брой съществено се отнасят страните от Общността към отбраната на полезностите. Последните разногласия с Унгария към взаимната декларация послучай ескалацията на насилието в Близкия изток и около дейностите на Китай в Хонконг демонстрираха, че тъкмо по този въпрос постигането на единогласие е доста сложна работа. Ако и в този момент има различие, то тогава Европейски Съюз би трябвало съществено да намерения за опция на настоящия принцип за приемането на решения с цялостно единогласие. На някакъв поврат можем да се надяваме единствено в случай че тези в Беларус, които към момента поддържат Лукашенко, стартират да схващат, че с него губят повече, в сравнение с без него. А Европейски Съюз може да даде своя принос за това.

Автор: Екарт Аретц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР