Технология, задвижвана от изкуствен интелект, ще разпознава COVID-19 по гласа,

...
Технология, задвижвана от изкуствен интелект, ще разпознава COVID-19 по гласа,
Коментари Харесай

Ново мобилно приложение разпознава COVID-19 само по гласа

Технология, задвижвана от изкуствен интелект, ще разпознава COVID-19 по гласа, оповестява „ Метро “, съобщи БГНЕС.

Мобилното приложение засича за по-малко от минута позитивните случаи и дава прецизен резултат в 89% от случаите, а негативните случаи разпознава в 83% от случаите.

За разлика от него тампоните за нос и гърло не са толкоз положителни при засичането на инфектирани хора без признаци.

Новото приложение ще се употребява за доста бърз скрининг на хора за болестта, преди те да посетят всеобщи събития като концерти и огромни спортни мачове. То би могло да се употребява и в по-бедни страни, където „ златните “ PCR проби са доста скъпи и постоянно мъчно се популяризират.

Холандските откриватели споделят, че коронавирусът нормално визира горните дихателни пътища и гласните струни, което води до промени в гласа на индивида. Затова екипът е решил да изследва дали е допустимо да се открие новият вирус в гласовете на хората.

При създаването му те са употребявали данни от приложението за COVID-19 Sounds на Университета в Кеймбридж, което съдържа 893 аудио проби от 4352 участници, 308 от които са дали позитивен резултат за вируса.

Как работи приложението?

Приложението се конфигурира на мобилния телефон на потребителя и участниците оповестяват някои съществени данни за демографски данни, здравна история и статус на пушене. След това те са помолени да запишат някои дихателни звуци, които включват кашлица три пъти, надълбоко дишане през устата три до пет пъти и три пъти прочитане на малко изречение на екрана. Изследователите са употребявали техника за разбор на гласа, наречена Анализ на спектрограмата на Мел, която разпознава разнообразни характерности на гласа като мощ на звука, мощ и вариации във времето.

За да разграничи гласовете на пациентите с COVID-19от тези, които не са имали болестта, екипът построява разнообразни модели на изкуствен интелект и прави оценка кой от тях работи най-добре при класифицирането на позитивните случаи.

Един от моделите, наименуван Дългосрочна памет (LSTM), се показал по-добре от останалите. Той се основава на невронни мрежи, които имитират метода, по който работи човешкият мозък, и разпознават главните връзки в данните. Той работи с последователности, което го прави подобаващ за моделиране на сигнали, събирани във времето, като да вземем за пример от гласа, заради способността му да съхранява данни в паметта си.

Изследователят Вафаа Алябауи от Университета в Маастрихт съобщи: " Тези обещаващи резултати демонстрират, че простите гласови записи и точно настроените логаритми на изкуствения разсъдък евентуално могат да реализират висока акуратност при определянето на това кои пациенти са инфектирани с COVID-19. Такива проби могат да се дават гратис и са лесни за пояснение. Освен това те разрешават отдалечено, виртуално тестване и имат време за осъществяване под една минута. Те могат да се употребяват да вземем за пример на входните пунктове на огромни събирания, което разрешава бърз скрининг на популацията. Тези резултати демонстрират доста усъвършенстване на точността на диагностициране на COVID-19 спрямо най-съвременните проби “.

Екипът споделя, че би трябвало да се създадат спомагателни проучвания с повече участници, преди приложението да стартира да се появява на телефоните на хората.

От началото на плана до момента са събрани 53 449 аудио проби от 36 116 участници, които могат да бъдат употребявани за възстановяване и потвърждаване на точността на модела.

Екипът прави и спомагателни разбори, с цел да разбере кои параметри на гласа въздействат на модела на изкуствения разсъдък.

Резултатите ще бъдат показани на Международния конгрес на Европейското респираторно сдружение в Барселона, Испания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР