Технологиите се приближават все по-близо до тялото ни – от

...
Технологиите се приближават все по-близо до тялото ни – от
Коментари Харесай

Хиляди шведи вмъкват микрочипове под кожата. Защо?

Технологиите се доближават все по-близо до тялото ни – от телефони в джобовете до интелигентни часовници на китките ни. И в този момент някои хора им дават достъп под кожата. В Швеция – страна, известна с софтуерния прогрес, хиляди хора вмъкват микрочипове в дланите си. Тези чипове са предопределени да ускорят всекидневието и да създадат живота по-удобен: да се улесни влизането в домове, офиси и фитнес зали. Те могат да се употребяват и за запазване на значими незабавни контакти, обществени медийни профили и електронни билети за събития и железопътни влакове в Швеция. Поддръжниците на чиповете настояват, че са безвредни и значително са предпазени от хакерство, само че един от учените изрази загрижеността си по отношение на поверителността на персоналните данни за здравето, които могат да се съхраняват в такива устройства.

Чипове под кожата: бъдеще или настояще?

Тези чипове, с размер на оризово зърно, нормално се вкарват в кожата тъкмо над палеца на всеки консуматор, като се употребява спринцовка, сходна на стандартната спринцовка за имунизация. Процедурата коства към 180 $.

Толкова доста шведи се подреждат в листата на чакащи, с цел да получат микрочипове, че главната компания, която се занимава с слагането на чипове в страната споделя, че не може да се оправи с броя на настояванията. Повече от 4000 шведи към този момент са възприели тази технология, а водач на пазара е Biohax International. Фирмата е основана преди пет години от Йован Остерлюнд, някогашен професионален експерт по пиърсинг. Работейки по този план седем дни в седмицата през последните две години, сега той създава просветителни материали за наемане на шведски лекари и медицински сестри, които биха могли да го разтоварят от многочислените му задължения. „ Да имате разнообразни карти и знаци, които удостоверяват самоличността ви пред разнообразни системи, просто няма смисъл “, споделя той. – Използването на чипове може да значи доста опростяване на съществуването във всички тези усложнени условия. “

Много от първите поддръжници на потреблението на чипове излязоха от процъфтяващия Стокхолм. Ерик Фриск, 30-годишен уеб програмист и дизайнер, декларира, че се заинтересувал от технологията незабавно откакто е чул за нея и решил да си сложи чип през 2014 година „ Шведите са доста прагматични и самият чип е потребен. И защото доста хора се познават в софтуерната общественост – наклонността се популяризира, хората виждат преимущества „, споделя Фриск.

Когато се преместил в общ дом, той провел чип празненство за своите нови съседи. Сега те могат да получат достъп до постройка в Стария град на Стокхолм, в която живеят, като подвигат ръка до цифровия читател на вратата.

Най-голямата железопътна компания в Швеция почнала да разрешава на пасажерите да употребяват чипове вместо билети и счита, че чиповете скоро ще бъдат употребявани за осъществяване на заплащания в магазини и заведения за хранене.

Остерлюнд има вяра, че има две значими аргументи, заради които микрочиповете започнаха да печелят известност в Швеция. Първо, страната има дълга история на приемане на нови технологии доста преди други страни и бърз преход към това, което може да стане общество, в което въобще да не се употребяват пари.

През 90-те години шведското държавно управление влага в даването на бързи интернет услуги на своите жители и обезпечи данъчни тласъци на компании, предоставящи на чиновниците си домашни компютри. Skype и Spotify, добре познати на доста от тях, имат шведски корени.

„ Колкото повече чувате за технологиите, толкоз повече научавате за технологиите, толкоз по-малко се страхувате от тях “, споделя Остерлюнд. Само 1 от 4 души, живеещи в Швеция, употребяват пари в брой най-малко един път седмично. А съгласно централната банка на страната, Riksbank, делът на паричните покупко-продажби понижен от 40% през 2010 година на 15% през днешния ден.

Втората доктрина на Остерлюнд е, че шведите са по-малко загрижени за поверителността на данните от хората в други страни, заради високото си доверие в шведските компании, банки, огромни организации и държавни институции. Шведите са привикнали да споделят персонална информация с доста онлайн търговци на дребно и административни органи, изискващи обществени номера. Мобилните телефонни номера са необятно налични в онлайн бази данни, като хората могат елементарно да схванат заплатите на други хора, като изискат данни за налозите им.

Остерлюнд споделя, че персоналните микрочипове са доста по-трудни за разтрошаване, в сравнение с доста други източници на данни, тъй като се съхраняват под кожата. „ Всичко може да бъде разрушено. Но защото това е микрочип, ще бъде мъчно да извършите това. Той е вътре във вас “, споделя той. Има няколко известни критици на шведската наклонност за микрочипване и съвсем никаква регулация от страна на страната.

Но Бен Либбъртън, британски академик, живеещ в Южна Швеция, смята, че би трябвало да се следи деликатно по какъв начин ще се развият събитията. „ Това, което се случва, е релативно безвредно. Но в случай че чиповете се употребяват на всички места, всякога, когато желаете да извършите нещо и употребявате чип вместо карта, ще бъде доста елементарно за някой да получи персоналната ви информация. “

Либбъртън, професионален микробиолог, работещ в региона на научната връзка, споделя, че един от главните му проблеми е по какъв начин да се употребяват чипове за продан на данни за физическото здраве и физическите функционалности. „ Тъй като чипът се вгради в тялото ви, колкото повече информация, обвързвана със здравето, се употребява и предава посредством него, толкоз повече опасения ще се появят от нуждата да се отбрани този спомагателен детайл на персонални данни “, споделя той.

Въпреки тези опасения, наклонността не наподобява да спадне. Наскоро едно от взаимните ателиета в Стокхолм е хазаин на огромна имплантна вечеринка, на която софтуерното пускане на DSruptive дава обещание да покаже „ ново потомство потребителски импланти “. Устройството ще включва 2 KB памет – два пъти по-голяма от предходните импланти – серия от нови функционалности и светодиодна светлина, предопределени да подобрят неприкосновеността на персоналния живот. Светлините ще мигат, в случай че някой се опита да прочете или да получи достъп до импланта.

Остерлюнд споделя, че по-строгите правила за дискретност на данните, които влязоха в действие в целия Европейски съюз при започване на тази година, също могат да ускорят разпространяването на микрочипове.

„ Това е най-сериозният набор от закони, защитаващи самостоятелния интегритет на данните “, споделя той. Но този вид регулация не съществува на международно ниво, което може да забави разпространяването на тази наклонност на други места.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР