Технологичният гигант Tencent е амбициран да задмине основния си конкурент

...
Технологичният гигант Tencent е амбициран да задмине основния си конкурент
Коментари Харесай

Китайската Tencent вече притежава 12% от акциите на Snap

Технологичният колос Tencent е окуражен да задмине главния си съперник Alibaba.

Още по тематиката
Alibaba влага 15 милиарда $ за развиване на нови технологии

Компанията отваря седем лабораторни центъра из целия свят
11 окт 2017
Alibaba изненада прелестно с прогнозата си за 49% растеж на годишните доходи

Компанията продължава да поддържа високите темпове на напредък
10 юни 2017
Alibaba в света на груповото извършване на покупки

Създаденият от Джак Ма китайски интернет колос е придобил 5.6% от американската платформа за групови покупки
16 фев 2016
Alibaba разгласи впечатляващи резултати преди борсовия дебют

Приходите на групата се нарастнали с 46% за интервала, достигайки 2.5 милиарда $
31 авг 2014 Китайският софтуерен колос Tencent – притежател на обществената мрежа WeChat, е закупил 12% от акциите на американската Snap, която управлява онлайн платформата Snapchat, написа Financial Times. Китайската компания към този момент има акции на стойност 2 милиарда $, а последното съглашение е подписано, откакто цената на книжата на Snap спадна с близо 20% във вторник.

Амбициите на Tencent

Драстичното намаляване на цената на акциите на Snap се дължи на незадоволителните финансови резултати на американската група за третото тримесечие. Snap генерира доходи от онлайн реклама надалеч под своите упования и тези на Уолстрийт, както и слаб растеж на потребителите. Tака решението на Tencent да усили акционерния си дял в стартъпа идва в прекомерно значим миг за бъдещето на групата.

По тозни метод основните акционери в Snap стават два – Tencent и Comcast, която вложи 500 млн. $ в софтуерния стартъп преди няколко месеца. Китайският конгломерат Tencent е купувал акции на Snap и преди - през 2012 и 2013 година, в няколко частни рунда, преди компанията да стане обществена. През последните години Tencent се стреми да заеме водещо място на софтуерния пазар в Китай, като главният ѝ съперник е най-голямата компания за онлайн търговия в Китай – Alibaba.

За да извърши задачата си, а точно водачество на пазара в Китай - софтуерният колос купува акции от редица огромни компании или подписва покупко-продажби за придобивания. През март интернет групата стана акционер в производителя на електрически автомобили Tesla, а предходната година закупи мажоритарния дял във финландската Supercell – основател на известната видео игра Clash of Clans, за 8.6 милиарда $. Китайската компания има присъединяване и в южнокорейската обществена мрежа KakaoTalk.

Реакцията на Snap

От Snap разясниха, че са въодушевени от " творчеството и несломимия дух на Tencent " и оповестиха, че са признателни за опцията да продължат " ефикасното съдействие, което е почнало преди 4 години ".

Али Могхараби, анализатор в Morningstar, посочи, че Tencent има акционерен дял от Class A, който не дава на акционерите право на глас при одобрение на тактиката или взимане на други решения по отношение на политиката на компанията. " Поради тези аргументи вероятността Tencent да придобие напълно Snap е прекомерно дребна ", изясни Могхараби. Той счита, че най-изгодният вид в тази ситуация е да се образува качествено и дейно партньорство сред фирмите.

Съоснователят на Snap – Евън Шпигел, съобщи пред New York Times, че по този метод показват, че не се опасяват от промени и са подготвени да ги извършат, с цел да усилят приходите и потребителите си. От интернет компанията разясняват, че и мощната конкуренция в лицето на Фейсбук също се е отразила за спорните резултати от послендното тримесечие. Някои от услугите на двете онлайн платформи - Snapchat и Фейсбук, се дублират, което влияе върху избора на потребителите.

Сфери на съдействие

Акциите, които закупи на Tencent, са без право на глас и компанията няма да има място в борда на шефовете, само че двете страни имат вяра, че съдействието им се простира оттатък пасивното вложение, сочат документите на Snap. Tencent разяснява, че е допустимо да има в действителност близка връзка сред двете. " Инвестицията разрешава на Tencent да изследва опциите за съдействие с компанията в областта на мобилните игри и нюзфийда ", показват от компанията. Игрите и новините не са част от бизнеса на Snapchat, въпреки че след оповестяването на резултатите от американската компания оповестиха, че възнамеряват да трансформират дизайна.

Анализатори считат, че Tencent, която е най-голямата компания за игри в света по доходи, се възползва от обществените мрежи, където да разпространява своите игри за смарт телефони, като Honour of Kings. По този метод тя ще има потребност от локални обществени мрежи, с цел да популяризира игрите си на задгранични пазари.

Приложението Snapchat обаче е блокирано в Китай, където всички непознати обществени мрежи са ограничавани. Американските анализатори настояват, че не чакат особени промени в това отношение. Малко евентуално е Snap " в миналото да се утвърди в Китай, даже и връзката ѝ с Tencent да е по-силна ", разяснява Браян Уейзър, старши анализатор в Pivotal Research Group в Ню Йорк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР