Най-големият християнски празник, с който честваме възкресението на Божия Син

...
</TD
>Най-големият християнски празник, с който честваме възкресението на Божия Син
Коментари Харесай

В Благоевград бе възпята светлината, която е донесъл синът Божи на земята

Най-големият християнски празник, с който честваме възкресението на Божия Син Исус Христос, е Великден. Той потвърждава, че е Син Божи точно откакто възкръсва на третия ден.

Възкресение Христово отразява в най-пълен тип християнската доктрина – вярата във възкресението на праведниците за безконечен живот в един по-хубав свят.

На този празник християнската вяра празнува връщането на Исус Христос към живота, откакто е разпънат на кръста и заровен. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.

Като християнски празник, Великден е директно обвързван с еврейския празник Пасха, защото събитията, свързани с Христовото Възкресение, са се случили към него. Той се причислява към така наречен " преносими празници " и е обвързван с Лунния календар. Според църковните правила той не може да се чества дружно с еврейския празник, а в неделните дни към него. На Първия Вселенски събор, призован  през 325г. от император Константин Велики, е взето решение Великден да се отбелязва в един ден от всички християни. По Григорианския календар празнуването на Великден може да бъде най-рано на 4 април, а най-късно на 8 май, а по Юлианския календар - най-рано на 22 март и най-късно на 25 април.

В София персонално патриарх възвести Възкресението и насочи обръщение към вярващите, а на празничната работа участваха президентът, брачната половинка му Десислава Радева, както и министър председателят.

В своето Патриаршеско синодално послания патриархът прикани към обединяване и подсети, че пред многото рецесии през днешния ден е необходима непоколебима религия:

" Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

Радостната новина за Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и тържеството на живота сгрява сърцата и просвещава мозъците ни, прогонва надалеч от нас всяка паника, тъга и обезсърчение, укрепва и утвърждава вярата ни, и огряни от Светлината на Възкресението, ние още веднъж ликуваме с пасхалния привет:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възкръсна Христос и гибелта вечно изгуби властта, която имаше над човешкия жанр! Възкръсна Христос и мракът отстъпи пред Светлината, която не можеше да обземе! Възкръсна Христос и животът се възцари! И въпреки в нашия свят и през днешния ден да сме очевидци на изблиците на злото, ние обаче знаем, че неговото празненство е единствено видимо, тъй като цялата му власт беше " погълната с победа “ (1 Кор. 15:54). И по тази причина към този момент не скърбим като такива, " които нямат вяра “ (1 Сол. 4:13), тъй като: " Христос възкръсна от мъртвите, със гибелта Си гибелта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! “ (Тропар на Пасха) ".

Над 3000 миряни посрещнаха Възкресение на върха на Царевец.

Както по времето на Второто българско царство, по този начин и във великденската нощ на 2023-а година пред Патриаршията музей бе отслужено Пасхалното свещенодействие. Службата води великотърновският митрополит Григорий.С привет на пет езика митрополит Григорий прогласи Христовото Възкресение. Стотици българи и посетители на Търновград получиха Благодатния огън.

Както всяка година, кметът на Велико Търново Даниел Панов и фамилията му също посрещнаха Великден на Царевец. Точно в среднощ звън на всички камбани разгласи настъпването на Възкресение, а пред Патриаршията в крепостта бе изнесен Благодатният огън. Последва факелно шествие до Катедралния храм. На площад " Цар Асен I " всеки можеше да си вземе осветено яйце и парче козунак, обезпечени от Общината и донори.

" Нека насладата от Възкръсналия Господ Иисус Христос в никакъв случай да не напуща нашите сърца ", по този начин се обърна към миряните Смолянският свещеник Висарион – Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия поздравявайки всички с Възкресение Христово. Именно Висарион донесе Благодатният огънмалко след 22:30 часа, а миряните си взеха парченце от него, с цел да го занесат в домовете си след църковната работа. Те извършиха храма, след което свещеник Висарион, в съслужие със свещеници от района излезе пред църквата, с цел да поздрави вярващите с " Христос Воскресе ". След тържествената литургия, духовниците и миряните обиколиха и храма. След това всеки занесе в дома си свещичка с плодородния огън.

" Възкресение Христово е празникът на празниците ". Това сподели пред  " Фокус “ архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По думите му това е празник на успеха над гибелта, на успеха над прегрешението, на успеха над злото: " Това е празник на положителното, на насладата, на спасението на човечеството. Нека Възкресението – празникът на празниците, Господ Иисус Христос да озари всеки човешки разум, всяко сърце. Нека Бог да ни благославя, да ни дава мъдрост, да ни изпълва със сили. Да ни изпълва с богатства – духовни и телесни, които са ни потребни. Нека ние като християни да следваме божия път. Да живеем в мир и в единение ".

Днес в цялата страна още веднъж има литургии - т.нар " Богослужение за Второ Възкресение " в възхвала на Христос и неговото съживяване.То се назовава по този начин, тъй като евангелският текст за възкресението на Исус Христос се чете за повторно след среднощ.

В София то бе отслужено в катедралния храм " Св.Неделя " от Белоградчишкия митрополит Поликарп.

По време на литургията се възпява светлината, която е донесъл синът Божи на земята. Защото той е заслужен когато и да е да е възпяван и прославян.

Великден се слави седем дни – по този начин наречената Светла седмица, а 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с " Христос Воскресе! " и " Воистину Воскресе! "
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР