Тази вечер на летище София кацна правителствения самолет, който евакуира

...
Тази вечер на летище София кацна правителствения самолет, който евакуира
Коментари Харесай

У нас пристигнаха българите, евакуирани от Молдова с правителствения самолет

Тази вечер на летище София кацна държавния аероплан, който изтегля от Молдова 68 души - българи и украинци. Те бяха изведени от страната, откакто завърши визитата на външния ни министър Теодора Генчовска.

Това са най-вече майки с дребни деца, някои от тях плачеха, съобщи Българска национална телевизия. Има и украинци, които просто ще транзитират през България, има и хора от български етнически генезис, които търсят леговище в България.

Днес Теодора Генчовска организира двустранна среща с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску, срещна се с българската общественост в Тараклия и даде обещание поддръжка за Кишинев за справяне с бежанската вълна от Украйна.

Евакуираните българи от Украйна сами са изявили предпочитание да изоставен страната.

В Молдова, която е на първа линия на бежанските потоци от Украйна, има голяма българска общественост. Немалко българи от Молдова, а и някои украинци напущат тази страна - прилежаща на Украйна, откъдето военният спор е прогонил към този момент 2 млн. души.

Според Българска национална телевизия всеки носи със себе си минималното: най-ценните такъми, които биха му разрешили да оцелее.

" Тази вълна занапред ще нараства, по тази причина обсъдихме няколко съответни оферти, едно от които е дружно с сътрудниците от Молдова и Румъния, както и бг екипите, да създадем взаимни пунктове на молдовско-румънската граница, които да улесняват и насочват потоците бежанци към Румъния и България ", сподели Теодора Генчовска.

" Република Молдова е неутрална страна, само че това не значи, че сме безразлични. Страната ни оказва поддръжка на бежанците и хората, които бягат от войната. Страната ни е най-засегнатата страна от бежанската вълна от позиция бежанци от грава на популацията. От началото на войната в Украйна 250 000 бежанци пристигнаха в Молдова. Също по този начин, Молдова се нуждае от работещ механизъм за релокация на бежанципкъм други страни ", сподели Николае Попеску, министър на външните работи на Молдова.

Бежанската вълна занапред ще става все по-голяма, предизвести Генчовска: " Министър Попеску сложи въпроса за нуждата от спомагателни рейсове, въпросът ще бъде разискван на Министерски съвет, българската страна да обезпечи с изключение на постоянните автобусни линии, само че и спомагателни, с цел да поемат бягащите от войната в посока България ".

В Молдова Теодора Генчовска е посетила Тараклия, обитаем най-вече с българи. Срещнала се е с локалната власт и е посетила бежански лагер в региона.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР